SHARE

Президентът Еманюел Макрон и съпругата му Брижит Макрон продължиха традицията на „първото куче“ на Елисейския дворец и осиновиха Немо – смесица между черен лабрадор и ловен грифон. Немо е наречен на героя от известния роман на Жул Верн, който е любим на президента Макрон.

 

Le couple présidentiel adopte son nouveau compagnon à la SPA.Emmanuel Macron et la Première Dame se sont rendus hier à…

Публикувахте от La SPA – Société Protectrice des Animaux в 28 август 2017 г.

 

Осиновеният Немо е взет от приют, част от френската мрежа за бездомни, малтретирани или изоставени животни – Société Protectrice des Animaux. Немо е първото куче, което идва от приют и бива осиновено от практикуващ президент.

 

 

Немо вече изпълни и първото си задължение като първо куче – той посрещна нигерийския президент, показвайки съвършените си обноски.

 

Породата лабрадор изглежда е слабост на френските президенти – любвеобилните и изключително умни кучета, които се използват за водачи на слепите, терапия, както и за разузнаване и сигурност, имат дълга история в Елисейския дворец.

EN IMAGES – Nemo, un labrador de plus à l'Elysée http://bit.ly/2wWJx85

Публикувахте от L'Obs в 28 август 2017 г.

 

Предишният президент Франсоа Оланд също има черен лабрадор, който му бе подарен за Коледа през 2014 г. Никола Саркози пък има пясъчен лабрадор, който обаче е даден на осиновители. Може би най-известният лабрадор на Републиката си остава верният другар на президента Франсоа Митеран – Балтик. Лабрадорът се слави с такава интелигентност, че Митеран веднъж казва, че за него се „предвижда номинация в Съвета по икономически и социални въпроси“ на страната. Преди Балтик друг представител на породата живее в двореца заедно с двойката Митеран – лабрадорът Нил.

 

Франсоа Митеран и Балтик на плажа през 1990, малко преди посрещането на тогавашния канцлер на Германия – Хелмут Кол.

 

Президентът Валери Жискар д’Естен представя своя шоколадов лабрадор Жугурта на артисти в Елисейския дворец.

 

1975 – Лабрадорът Жугурта приветства в Елисейския дворец делегация на по това време първият министър Жак Ширак.

Лабрадорите, изглежда, си запазват мястото на любимата порода на френските държавни глави. И нима това не е напълно естествено?

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.