SHARE

На 9 ноември между двата президентски тура Станислав Трифонов и неговото шоу, които също така чакат решение на ЦИК за избирателната активност на референдума, посочиха в ефир една серия от “изборни нарушения” в деня на вота.

За някои от тях още вчера стана ясно, че са лъжа. В шоуто бе излъчен клип, който показва как се манипулират изборите в Русия. Този клип шоуто твърдеше, че отразява фалшификации на парламентарните избори през 2014 г. в Бъгария. В самия клип има няколко очевидни белега, по които личи лъжата.

В същото предаване в националния ефир на bTV Станислав Трифонов представи още две лъжи. За това ни сигнализира нашият читател Явор Стойчев, който ни писа вчера, след като публикувахме първата част с лъжите на Станислав Трифонов и екипа му.

Примерите за “изборна измама” са онези, с които Трифонов започна вечерта – сниманите страници от протоколи от 146 и 147 СИК в 20 МИР, Силистра.

„В предаването се твърдеше, че тези снимки са доказателство за манипулация на изборите, в която всички бюлетини в тези секции са били регистрирани като невалидни. Направих си труда да потърся сканираните протоколи от тези секции. Оказа се, че същите са били сбъркани при попълването си от отговарящите за това членове на СИК, като грешките са поправени и поправките са заверени с подписите на членове на СИК. Веднага споделих в коментар под откъса от предаването на сайта му. Скоро след това обаче клипът беше свален от страницата“, ни писа той.

Eто ги и снимките, с които Станислав Трифонов искаше да покаже как чрез мистериозни цифри се смъква избирателната активност в страната. В 146 СИК са написали, че недействителните бюлетини са 436, а това всъщност е броят на действителните.

screen-shot-2016-11-11-at-7-49-22-amscreen-shot-2016-11-11-at-7-49-35-amВ бързината на изборната вечер тази грешка не е била поправена на място. За нея навярно не е сигнализирал навреме и наблюдателят, пратил снимките на шоуто. Обаче протоколите са били коригирани при своето предаване – напълно законна форма на корекция.

screen-shot-2016-11-11-at-8-07-58-amscreen-shot-2016-11-11-at-8-07-29-amСъщият е случаят и с протокола от 147 СИК в Силистра, в който първоначално е било записано, че общият брой на гласувалите е бил 5 души от 752 хора с право на глас, а всъщност са галсували 426 души от 752 гласоподаватели.

screen-shot-2016-11-11-at-7-56-19-amГрешка, която много лесно може да се установи от следващите страници на протокола – както е и направено и тя е коригирана.

screen-shot-2016-11-11-at-8-03-19-amПодобни грешки постоянно се случват на всички избори. Членовете на секционните избирателни комисии “вършат трудна и отговорна работа с 24-часов работен ден срещу мизерно заплащане. Те винаги допускат грешки при извършването на тази работа. Огромното мнозинство – от умора, пренапрежение и понякога от некомпетентност. Някои от тях може би умишлено или поради политически натиск”, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Шоуто на Станислав Трифонов не заявява в ефира на националната телевизия, че данните, които представя, са коригирани.

Тъкмо напротив – той използва ефира на националната телевизия bTV всяка вечер, а във въпросната заедно с един от участниците в другата изборна манипулация – Костинброд, за да влияе постафактум на изборния процес и най-вече да затвърждава образа си на “борец за справедливост”.

„В същото предаване се показваха и писма от загрижени зрители, които заявяват, че на 8 ноември не са били качени на сайта на ЦИК протоколите от СИК 326400273 в Магдебург, Германия, и от СИК 325400194, Денвър, САЩ“, ни пише още г-н Стойчев. Той проверява и установява, че същите са качени и можете да ги видите тук и тук.

В шоуто умишлено се вменяваше, че това е направено от ЦИК не поради техническото време за качване на всички протоколи, а поради някакъв умисъл за прикриване на резултатите от тях или за невключването им в преброяването.

„Мисля, че прочитът на тези имейли в ефир също имаше за цел да създаде впечатление за незачитане на вота на избирателите“, ни писа Явор Стойчев. И ние сме съгласни с изводите му.

Шоуто явно се опитва да създаде представата за някакъв нарочен замисъл, при който гласовете на поне 200 души, имащи право на глас, са били умишлено скрити и как всичко това е само една капка в морето, а всъщност има хиляди примери на нарушения. Внушения на базата на инсинуации и откровени лъжи, които трибуната на националната bTV легитимира.

Сагата “Костинброд: Презареждане” е в пълен ход. За предишния „любимец на народа“, чиято кариера стартира от същата тази телевизия – Бареков, наградата бе евродепутатско място в Брюксел. Каква ли ще е наградата за новия псевдогерой на България?

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.