SHARE

“Това е денят, който чакам от две години и половина. От време на време идва онзи момент, в който един революционен продукт променя всичко. И Apple имаше щастието да представи някои от тях. През 1984 Apple представи „Макинтош“. И той не само промени Apple, а промени цялата компютърна индустрия. През 2001 ние представихме първия iPod. И това не само промени начина, по който слушаме музика, това промени цялата музикална индустрия. Е, днес ние представяме три революционни продукта от този клас. Първият е широкоекранен iPod с тачконтролс, вторият е революционен мобилен телефон и третият е скок в интернет комуникациите.

Три неща. iPod, телефон, интернет комуникатор. iPod, телефон, интернет комуникатор. iPod, телефон, интернет комуникатор. Схващате ли? Това не са три различни устройства. Това е едно устройство. И ние го наричаме iPhone.”

10 години от този ден.

10 години от километричните опашки пред култовите магазини на Apple от желаещи да се сдобият с устройството, което промени света на комуникациите. Маркерът, с който всички започнаха да се измерват. На този ден преди 10 години.

6818619569_c74883f6cd-2Няма значение дали сте фен на iПродуктите. Факт е, че те са революционни. Няма значение дали харесвате Стив Джобс. Той е революционер. Дали светът днес е по-различен в отношението си към революциите и революционерите? Едва ли. И днес горят хора на клади заради прогресивната им мисъл – понякога тези клади са под формата на брутална пропаганда и другарски съд в социалните мрежи, а за съжаление има и места, където те са и напълно реални. Но революционерите са хората, които продължават да отстояват каузите си. И да движат света напред. За Стив Джобс тази кауза тръгва с борбата му да вкара компютъра в образователната система. Да срути мита, създаден от филмите за страшната машина, която ще унищожи човека, и да създаде друг – на устройството, което помага на всеки един по пътя на познанието. Познанието, което всеки човек съизмерва спрямо собственото си светоусещане.

Да, Apple e “марка на любовта” по определението на Кевин Робъртс (световно известен рекламист, ръководил дълго години Saatchi&Saatchi) и наистина феновете превръщат това в своеобразен култ. И заслугата за това е еднолична. Защото всеки култ има само един гуру – Стив Джобс.

steve-jobs-presentation-genious1Къде е тайната на успеха на i-поколението на Apple, стартирало с триумфалното завръщане на Стив в компанията? В безупречния дизайн, в който той участва лично? В революционните технологии? В брилянтната маркетингова стратегия, в която е помислено за всичко до последния детайл? Или всичко е просто една работеща бизнес стратегия? Във всичко заедно? Да. На всеки един въпрос. И моят отговор като допълнение – в характера. Когато имаш характер, когато вкараш силата на този характер в това, което правиш безкомпромисно, когато този характер надскача дребните рамки и минава отвъд, тогава нямаш стигане.

Стив Джобс е модел и еталон. Дори и с провалите си. Най-силно впечатление ми направи началото на биографията му. Уолтър Айзъксън разказва как е получил обаждане от Стив Джобс и силно се е учудил. Известният журналист от Time и CNN е получавал такива редовно, когато Apple пуска нов продукт. Схващате ли? Самият Стив Джобс звъни лично на водещите журналисти, когато пуска нов продукт. Човекът, който разполага с най-добрите от най-добрите експерти по публични комуникации… Звъни лично на водещите журналисти. Защото така се прави. И после, когато става ясно, че той възлага на Айзъксън да напише неговата биография с ясното съзнание, че умира, единствената му намеса е… в корицата. Не прави нито една редакция на съдържанието. Не харесва предложените дизайни и в крайна сметка я прави сам. Или и това е легенда? Може би. Но живият живот обикновено е по-смел от всяка легенда. А отвъд всяка легенда – са революциите. И хората, които ги правят. Обичайте го. Мразете го. Той е Стив Джобс.

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.