SHARE

Бившият президент на САЩ Барак Обама (2009-2017) отваря хоризонтите на читателите с препоръките си за книги, свързани с Африка, нейната история и културно наследство. В добавка към него се присъединява и основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс. За съжаление заглавията все още нямат превод на български език, но се надяваме това да се промени в най-скоро време. Публикуваме оригиналната публикация на президента Обама . 

Тази седмица пътувам към Африка за пръв път, откакто напуснах поста си – континент на невероятно разнообразие, с процъфтяваща култура, невероятни истории.

Бях горд, че съм посетил подсахарна Африка повече от който и да било президент и ще се завърна тази седмица на посещение в Кения и Южна Африка. В Южна АФрика Фондация „Обама“ ще събере 200 изключителни млади лидери от целия континент, пред които ще държа реч, за да отбележа 100 години от рождението на Нелсън Мандела. Кения, разбира се, е домът на предците Обама. Посетих я за пръв път, когато бях на двадесет, и преживяното ми повлия дълбоко  – пътуването описах в първата си книга, „Мечти от баща ми“.

Оттогава насам през годините често съм черпил вдъхновение от невероятното литературно наследство на Африка. Докато се подготвях за това пътуване, ми се прииска да споделя списък с книги, които препоръчвам за лятно четене, включително някои, писани от най-добрите африкански писатели и мислители, всеки от който осветява света ни по силен и уникален начин.

Things Fall Apart, Chinua Achebe [„Нещата се разпадат“ от Чинуа Ачебе]

Истинска класика на световната литература, този роман рисува картината на традиционното общество, което се бори с идването на чуждото влияние – от християнските мисионери до британските колонии. Шедьовър, който вдъхновява поколения писатели в Нигерия, из цяла Африка и по света.

A Grain of Wheat, Ngugi wa Thiong’o [„Зрънце жито“ от Нгойе уа Тионго]

Хроника на събитията, които водят до независимостта на Кения. Завладяваща история как трансформиращите исторически събития влияят на индивидуалните животи и връзки.

Long Walk to Freedom, Nelson Mandela [„Дългият път към свободата“ от Нелсън Мандела]

Животът на Мандела е една от епичните истории на ХХ в. Този дефинитивен мемоар проследява арката на живота му от малкото село през годините му на революционер до дългото му затворничество и най-накрая издигането му до обединяващ президент, лидер и световна икона. Незаменимо четиво за всеки, който иска да разбере историята – и след това да я промени.

Americanah, Chimamanda Ngozi Adichie [„Американа“ от Чимаманда Нгози Адичи]

От един от великите световни съвременни писатели идва историята за двама нигерийци, които стигат до САЩ и Обединеното кралство, повдигаща универсални въпроси за раса и принадлежност, както и изживяванията на африканската диаспора в чужбина и търсенето на идентичност у дома.

The Return, Hisham Matar [„Завръщането“ от Хишам Матар]

Прекрасно написан мемоар, който умело балансира грациозна разходка през скорошната история на Либия с упоритостта на автора да намери баща си, който изчезва в един от затворите на Кадафи.

The World As It Is, Ben Rhodes [„Светът такъв, какъвто е“, Бен Роудс]

Вярно е, че Бен няма африканска кръв във вените си. Но малко хора могат да видят света през моите очи така, както той го прави. Бен е един от малкото, които са били до мен след първата президентска кампания. Неговият мемоар е едно от най-умните разсъждения, които съм виждал относно нашия подход към външната политика, както и една от най-завладяващите истории, която съм виждал за това какво е да служиш на американския народ в продължение на осем години в Белия дом.

This week, I’m traveling to Africa for the first time since I left office – a continent of wonderful diversity, thriving…

Публикувахте от Barack Obama в Петък, 13 юли 2018 г.

Но това не е всичко. В коментарите Бил Гейтс казва, че „ще трябва да добавя някои от тези книги към списъка си за четене“, като препоръчва и няколко допълнения от своята колекция:

За всеки, който се интересува от Южна Африка, препоръчвам мемоарите на Тревър Ноа „Роден в престъпление“, Born in Crime, Trevor Noah; и независимо от това какви са плановете ви за лятото, книгата на Лейма Гбоуи „Нека силите ни бъдат велики“, Mighty Be Our Powers, Leymah Gbowee е наистина вдъхновяваща.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.