SHARE

Москва вероятно стои зад прекъсването на мобилните комуникации в Латвия, които удариха страната непосредствено преди военните учения в Беларус миналия месец. Това показват първите данни от разузнаването на  НАТО и балтийски държави.

Подозренията са, че Русия е прекъснала мобилните предаватели по западната граница на Латвия в продължение на седем часа на 30 август. Заглушителят вероятно е бил насочен към Швеция от руския пост в Калининград.

„Илюстриране на териториите, в които се провежда учението „Запад 2017“

От латвийските власти предполагат, че Москва е взела под прицел линията за спешни случаи 112, която за пръв път прекъсва на 13 септември, точно преди най-интензивната част на руското учение „Запад“. „Русия, изглежда, е включила заглушител на мобилен сигнал в Калининград, при това доста мощен, който не е бил насочен към Латвия, а към Готланд, Оландските острови“, казва заместник-председателят на латвийската Национална комисия по сигурност към парламента Карлис Сержантс, цитиран от Ройтерс.  

Руска военна техника по време на учението „Запад“, 18 септември 2017, Guardian

Един от лъчовете е попаднал върху Латвия, заявил е Сержантс пред агенцията, уведомен от латвийското разузнаване. От Министерството на отбраната на Русия няма отговор към момента. Шведската страна заяви, че до момента няма данни за подобни действия към страната от Русия.

Подобни атаки са малки по мащаб в сравнение с огромните хакерски атаки, които заразиха компютри по цял свят. Но разузнаване на НАТО посочва, че Русия е поставила кибератаките в сърцето на учението „Запад“ и усилено практикува използването му като оръжие за атака.

Владимир Путин лично наблюдава ученията, Guardian

Това е опасна тенденция, още повече при положение че не всички европейски съюзници в НАТО са готови да предприемат подобна стратегия. Дотук НАТО гледа на киберстратегиите като защитни методи. Още по-важното е да се отбележи, че Русия е способна да прихване или да заглуши цивилни мрежи „относително лесно и в значителен радиус“, казва дипломат от НАТО, допълвайки, че руските технологични трикове представляват риск за комуникациите и радарите на НАТО.

От руската страна настояват, че ученията са с „антитерористична“ насоченост, AFP
Ръководителят на силите на САЩ в Европа, лейтанант Бен Ходж от армията на САЩ, смята, че Русия е постигнала  “значителен напредък по отношение на електронното оръжие” през последните три години. “Това бе голяма част от демонстрацията по време на ученията („Запад“)”, казва Ходж пред репортери на Ройтерс. Според описанието му електронният арсенал на Русия е мощен и сложен.

Ученията „Запад“, които се проведоха в Беларус, Балтийско море, западната част на Русия и Калининград, бяха демонстрация на модернизираната армия на Русия. В средите вече започва да се говори за риск от нова конфронтация в стила на Студената война.  От Арктика до Черно Море Москва приведе в действие около 100 000 души в серия от учения, които според НАТО са именно тестване на почвата за военната мощ на Русия в бойни действия, насочени срещу Запада.

Мъж наблюдава руски военни самолети по време на учението, Pavel Golovkin/AP
Руски хеликоптери МИ-8 по време на учението, New York Times

Междувременно от Москва обвиняват НАТО в преувеличения. Войниците не били 100 000, а само 13 000. Учението се провело само от 14 до 20 септември. От Запад твърдят, че продължителността е от август до края на септември, като ученията са включили реални бомбардировки по границата на Латвия с Калининград и изстрелването на балистични ракети „Топол“ на територията на Русия. Москва бе критикувана и затова че е извършвала военни учения в райони, в които съществуват остри етнически напрежения. Западни експерти се тревожат, че части от балтийските държави, които имат голямо руско етническо мнозинство, могат да бъдат превзети от Русия по същия начин, по който се случи с Крим през 2014.

Заключението на министъра на отбраната на Латвия е вледеняващо: “Русия симулира атаки над всички балтийски държави”.

Снимка: IBTimes UK

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.