SHARE

Годишния неонацистки марш бе проведен в столицата на България, въпреки забраната на общината” съобщава JTA – Еврейската телеграфна агенция.

“Луков марш, на който се отбелязва съзяването на България с Нацистка Германия, бе проведен както бе планирано в събота вечерта в София, въпреки забраната от кмета Йорданка Фандъкова.

Маршът, почитащ тогавашния военен министър Христо Луков, който води пронацисткия Съюз на българските национални легиони, се провежда ежегодно от 2003 г. За последните три години са наложени възбрани на марша.

„Самото съществуване на подобен марш е позор за европейска столица, която след по-малко от година ще председателства Съвета на ЕС” заявява Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България “Шалом”

Световният еврейски конгрес е направил “всичко по силите си” през последните 14 години да “вдига тревога от опасните манифестации на същите антисемитски настроения, които доведоха до почти пълното унищожение на европейските евреи.”

От Times of Israel допълват, че “софийската полиция е отбелязала, че няколко полски гражданина с престъпни досиета са присъствали. Тези улранационалисти са свързани с групите, които разпространяват пронацистка пропаганда.

“Генерал Луков и съвременните му последователи изразяват фашистки, пронацистки, расистки и антисемитски възгледи, които трябва да бъдат забранени от общественото пространство.” заяви Израелското посолство в официално язявление, посочват от медията.

Израелският посланик също така посочва пред националната телевизия, че подобни демонстрации на омраза към малцинствата, имигрантите и евреите нямат място в едно демократично общество.

Друга тема намерила място в чуждестранната преса е свободата на словото. “България където местната преса може да бъде купена евтино” пише италианското издание “Osservatorio balcani e caucaso” 

Медията взима интервю от журналиста на “Дневник” и “Капитал” Спас Спасов по повод разследването му, че десет български общини са изразходили 2,7 млн. лева за финансират местни вестници, телевизии и радиа, което е повлияло и на редакторската им политика.

“Числата са всъщност много по-важни – 2,7 млн. са били платени пряко от общинските бюджети, но трябва да добавим и средставата от ЕС, които почти удвояват общата сума. Навярно това е тенденция из цяла България, така че говорим за наистина важни цифри.

Официално средсвата са предназначени за общи проекти на общините с местните медии за   издаване на материали, общински докименти и реклами. Въпреки това, в договорите често се добавят думите “и публикации на други материали”, т.е. статии и радио-телевизионни услуги, платени от администрацията.

Знаят ли читателите, слушателите и зрителите за естеството на подобни материали? Абсолютно не – в договорите не е заложено, че подобни материали трябва да бъдат обозначени като реклама, нито се споменава факта, че много медии и материали са финансирани без договор.” заявява Спасов в интервюто.

От британския Telegraph представят най-евтините градове на Земята. На първо място е София.

“38 пенса за бира и бургери за по-малко от два паунда: които са най-евтините градове на Земята?” е заглавието на материала.

“Българската столица заема първо място ценовия индекс на авиотранспортната компания „Hoppa“ като за една нощувка в града, включително с хотел, храна, напитка, такси и забавления може да ви коства £38.21, като бонус обратните полети могат да се намерят на цени само от £50, пише изданието.

След София, на второ място е Кайро (£39.09 за нощувка), Картахена (£39.70), Букурещ (£43.87), Анталия (£43.97),Сием Реап (£44.89) Киев (£46.73), Манила (£46.90), Мексико сити (£50.62) и Слиема където може да нощувате за £51.64.

*Снимка: Ладислав Цветков/bTV

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.