SHARE

И британското правителство е в обяснителен режим по отношение на имотна сделка. Стана ясно, че са „пръснали“ (според определенията в медиите) 12 милиона паунда за панорамен апартамент в един от най-престижните адреси в света в Манхатън, където да бъде настанен официалният британски търговски представител в САЩ. Вярвате или не, но тази сделка има косвена връзка с българските имотни скандали. Сградата е проектирана от световноизвестния архитект Норман Фостър (срещу хонорар от 16 милиона долара), който беше дал съгласие да проектира фоайето на една от сградите на „Артекс“ – проектът „Беладжио“ на бул. „България“.

Но, да се върнем на новината с адрес Лондон и Ню Йорк, за да оценим мащаба по достойнство.

44-етажната кула е разположена близо до седалището на ООН в Манхатън и култовата сграда на Крайслер и е описана като „изключително глобален адрес“.

Пентхаузът заема 38-ия етаж и е със седем спални и шест бани, библиотека, дневна и трапезария, разположени на почти 600 кв. м. Или става дума за цена от 20 000 евро на квадратен метър.

Говорител на външното министерство заяви: „Ние сме осигурили възможно най-добрата сделка и съотношение цена / качество за имот, който ще помогне за популяризирането на Великобритания в търговската столица на нашия най-голям износен пазар и търговски партньор в бъдеще.

Външно министерство заяви, че апартаментът в Ню Йорк в кулата на United Nations Plaza 50 ще бъде официалната резиденция на Антъни Филипсън – британският генерален консул в Ню Йорк и търговски представител за Северна Америка.

Според документите на Ню Йорк имотът е купен от министъра на външните работи на Великобритания на 15 март.

„Освен че е резиденция на генералния консул, имотът ще бъде използван и за да подпомогне работата му в подкрепа на британския бизнес като търговски представител на Нейно Величество за Северна Америка.

Ние сме в процес на продажба на сегашното жилище на генералния консул.“

От изявлението става ясно още, че пространството ще бъде максимално използвано за събития и че няма персонал, който да живее в имота.

На уебсайта на архитектите Foster and Partners сградата се описва като „луксозна жилищна кула на престижна локация“.

“Във всеки апартамент акцент са множеството „френски прозорци“, а интериорът е луксозен, с голямо пространство за забавление”, казват от фирмата.

Спа центърът в сутерена включва голям басейн.

Говорител на инвеститорите Zeckendorf Development и Global Holdings заяви: „Щастливи сме от тази продажба на пентхаус на цял етаж на външното министерство на Нейно Величество и се вълнуваме, че вече над 83% от сградата са продадени.“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.