SHARE

Този текст не е специално за Терминал 3. Изпратен е до различни медии, затова може да го видите публикуван и на други места. Ние му даваме трибуна, защото една от мисиите на Терминал 3 е да се отдава почит на личностите-икони. Такъв е маестрото на българската фехтовка – Николай Свечников. Автор на спомена за него е дългогодишния спортен журналист Никола Стойнов.

На 15 август, преди 100 години, е роден един от колосите на българската фехтовка – Николай Свечников. Той е треньорът, изградил няколко поколения сабльори, сред които и легендарната генерация, начело с Васил и Христо Етрополски. 

Свечников е роден в Новочеркаск (Рус). Потомък е на дворянска фамилия. В България пристига със семейството си, когато е 6-годишен. Тренира лека атлетика, гимнастика, футбол, вратар е на ФК „Шипка“. С фехтовка започва да се занимава през 1936 година.

След като завършва ветеринарна медицина, се отдава на треньорска дейност. От 1941 г. до 1948 г. преподава физическо възпитание във Френския колеж в София. След Втората световна е инструктор във ВКФС и става съучредител на Комитета по фехтовка (1948 г.)

Като треньор е работил в „Септември”, „Академик”, ЦСКА и „Славия”. „Неговото“ оръжие е сабята, но има добри резултати и в рапирата. За известен период е треньор и на петобойците (шпага). 

За 60 години като треньор „създава“ няколко поколения сабльори. В началото са Асен Дяковски, Емил Атанасов, Борис Ставрев, Жеко Спиридонов – първи шампиони, майстори на спорта, участници в олимпийски игри. Следват ги Джелепов, Дудеков, Михайлов, Липчев. 

През 1972 г. Свечников е треньор в детската школа на „Славия”. Там  открива за големия спорт близнаците Васил и Христо Етрополски, които през 80-те години на миналия век са в основата на феноменалния отбор на България, стигнал до отличия от най-големите световни спортни форуми. В тима личат имената и на Николай Матеев, Николай Маринчешки, Георги Чомаков, Марин Иванов – също състезаващи се и за „белия“ клуб под ръководството на Маестро Свечников.

Васил Етрополски пък се превръща в една от иконите на българския спорт, като става световен шампион (1983 г.) и трикратен носител на Световната купа (1983, 1985, 1986).

Ето какво каза В. Етрополски за треньора си, ден преди отбелязването на 100 години от рождението му: „Свечников беше забележителен, прекрасен човек и специалист. Изцяло отдаден на фехтовката и невероятно трудолюбив. В уроците не преставаше да търси да внесе нови прийоми и действия. Беше отворен за новото във фехтовката и умееше да го прилага. За нас, неговите състезатели, беше едновременно треньор, приятел и баща. Непрекъснато ни амбицираше и винаги беше готов да ни подкрепи. Признателен съм му за всичко“.

„Формулата на професионалната му компетентност беше системност, последователност, комплексност и индивидуалност към подготовката на бъдещите шампиони на страната. Така беше полагано началото на израстването до световно равнище на Васил и Христо Етрополски, Николай Маринчешки, Георги Чомаков, Марин Иванов и на други сабльори от „Славия“, които се реализираха на републиканско и международно ниво”, пише за Свечников дългогодишният спортен функционер Георги Натов.

Николай Свечников си отива от този свят на 11 май 1997-ма. Единадесет години по-късно Васил Етрополски, бившият му съотборник Запрян Ванчев и няколко техни приятели и съмишленици основават фехтовален клуб „Свечников“ (което скоро довежда до основаването и на Фехтовална академия „Васил Етрополски“). „Свечников“ бързо се превръща в най-силния фехтовален клуб в България. Сред възпитаниците му са състезавалият се с успех на Олимпийските игри в Рио де Жанейро Панчо Пасков, носителят на Европейската купа за кадети през 2011 г. Любослав Бурнев, водещата българска сабльорка Йоана Илиева и десетки талантливи деца и юноши, кандидати за впечатляващи спортни резултати в най-близко бъдеще.

През този септември ще стартира детски турнир по сабя на името на Николай Свечников. Купата ще бъде връчвана от членове на семейството на Маестрото. 

* Снимка от архива на Фехтовална Академия Етрополски – Асен Лекарски и Николай Свечников

Очаквайте в неделя интервюто за Личности на българския сабльор, който произведе сензация на Олимпиадата като елиминира безспорния лидер, многократния носител на европейски и световни титли Алексей Якименко Панчо Пасков и треньора му Ивайло Воденов – и двамата от Фехтовална Академия Етрополски.

Видео, на което е заснет урок на Николай Свечников с Васил Етрополски:

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.