SHARE

Дългогодишният противник на режима на Асад и активист за човешките права Оруба Баракат беше намерена мъртва заедно с дъщеря си Хала (на снимката) в апартамента им в Истанбул. Други опозиционери, както и властите в града смятат, че поръчител на убийството е сирийският режим. Оруба Баракат беше член на националния съвет на опозицията, която активно подкрепя революцията и беше открит критик на репресиите на Асад.

Преди да бъде убита, последно Баракат е работила върху разследване, свързано с мъчения в сирийските затвори. Оруба Баракат бе на 60-годишна възраст, а дъщеря и Хала едва на 22. И двете се занимават с журналистически разследвания, като служат за пример на сирийската опозиция и често се появяват на първа страница на изданията в страната. Сестрата на Оруба Шаза казва за BBC, че и двете са били наръгани до смърт, а в пост в социалните мрежи заяви, че жените са убити „от ръката на тиранията и несправедливостта“.

طعنا بالسكاكين …كانت طوال أربعين عاما تكتب المانشيت في الصفحة الأولى. .و تلاحق المجرمين …و تفضحهم .. و اليوم .اسم…

Публикувахте от Shaza Barakat в 21 септември 2017 г.

„Дълги години те пишеха заглавията на новините на първа страница, изобличаващи жестоки престъпления. Днес те са на първа страница“, се казва още в съобщението.

Хала Баракат работи като редактор на подкрепящия опозицията сайт Orient News. Заедно с майка си тя даде интервю за ABC news миналата година, в което разказаха за работата си с американката Кайла Мюлер, която бе отвлечена от ДАЕШ през 2013 и загина в плен миналата година. Заедно с нея те са оказвали помощ на сирийски бежанци. От началото на войната в Сирия повече от три милиона сирийски бежанци наричат Турция свой дом. Много от тях подкрепят опозицията на Асад.

Държавният департамент на САЩ изказа съпричастност със смъртта им: „Съединените щати заклеймяват извършителите на тези убийства и ще следят разследванията“.

“Оруба Баракат беше известна с принципните си позиции и активното си участие в сирийската революция, както и с твърдата си подкрепа и отдаденост на принципите и стремежите на революцията. Приносът на Баракат ще остане дълго след смъртта ѝ. Дъщеря й Хала имаше важна роля в подкрепата на революцията и излагането на показ на престъпленията на режима на Асад чрез работата си като журналист”, заявиха в общо становище от сирийската опозиция. Те изказаха съболезнования към семейството и приятелите на Баракат, заявявайки, че сирийците ще останат завинаги верни на посланията на „падналите героини“ и че революцията ще бъде успешна.

Не за пръв път фигури на опозицията са жертва на поръчкови убийства на територията на Турция, съобщава АлАрабия. Подобна съдба отнема живота на опозиционери като сирийския журналист Захир ал-Шеркат и активистът и журналист Наджи Джерф, и двамата убити на турската граница.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.