SHARE

„Добре дошли в Белия дом.

Наистина е знаменит моментът, че сме домакин на първата тържествена визита на най-стария съюзник на САЩ“, заяви Доналд Тръмп в откриващото си слово във втория ден на визитата на френския президент Макрон.

„Франция споделя с Вашата страна идеала на свободата и мира. За последните векове сме споделяли историята си пред най-сериозните предизвикателства, с което изковахме западния свят“, отговори Макрон.

В своето обръщение Макрон наблегна на борбата с климата: „може да не сме съгласни с подхода, но ни трябва решение“, напомни президентът на Франция оттеглянето на Тръмп от Парижкото споразумение по климата.

По този повод Макрон подари и дърво на американския президент – дървото е от гората Belleau, която е сцена на битките по време на Първата световна война, както и напомняне към Тръмп за борбата с глобалното затопляне.

„Само заедно може да се противопоставим на надигащия се национализъм и популизъм и заплахите, пред които е изправен светът.“

„Франция, а с нея и Европа, както и САЩ имат задължение към историята. Имаме една задача, г-н президент, да изпълним този свой дълг.“

По време на журналистическите въпроси Тръмп заяви, че за пресата е права, че двамата са много близки и имат „специални отношения“ – думи, които обикновено са запазени за Великобритания от страна на САЩ. 

Това е седмицата на Европа в САЩ. Първи в понеделник дойде Еманюел Макрон, посрещнат с най-високите почести.

След като вчера двамата президенти посетиха къщата на Джордж Вашингтон, днес Тръмп ще окаже честта да покани Макрон и съпругата му Брижит на първата „официална вечеря“ (state dinner) в Белия дом. В нарушение на традицията на нея не са поканени представители на демократите в Конгреса в САЩ – символ на сериозното противопоставяне в американската столица.

Днес е деловият ден от тридневното посещение на Макрон, като ключови ще бъдат две теми:

На първо място, сделката за контрол над ядрения ресурс на Иран, която Тръмп възнамерява да прекрати. Действие, което може да доведе до нов военен конфликт в Близкия изток. Иран прекрати своята ядрена програма в замяна на отпадане на санкциите от страна на Запада. Тръмп обаче още в предизборната си кампания бе твърдо решен да развали постигнатата сделка от Обама – първа стъпка към това иранският режим да бъде свален, за каквото действие настоява новият съветник по национална сигурност на Тръмп – Джон Болтън, както и бъдещият държавен секретар – Майк Помпео (който навярно ще бъде одобрен от Сената в САЩ в следващите дни).

Сделката с Иран трябва да бъде възобновена на 12 май – останалите страни по нея, включително Франция, са твърдо против нейното разваляне, но сред републиканците в САЩ има силно лоби за военна операция срещу Иран, каквото действие подкрепят също Израел и Саудитска Арабия.

На второ място, Макрон и Тръмп трябва да обсъдят търговските отношения между САЩ и ЕС. Тук протекционистките намерения на Тръмп да покачи митата за ЕС го разграничават от всички други във Вашингтон. Това бе и причина той да отложи вдигането на митата за ЕС с месец. САЩ вече е в търговска война с Китай като отчуждаване и на ЕС ще остави страната изолирана. Нещо повече – Брюксел само преди дни разшири търговското си споразумение с Мексико като ясен сигнал, че глобализацията и свободната търговия могат да продължат и без САЩ.

Тръмп изглежда е склонен – особено предвид липсата на подкрепа дори сред републиканците – да промени търговската си политика. Това ще е тема и на работната му дискусия с Меркел, която идва във Вашингтон в петък. 

Отношенията на американския президент с Макрон безспорно са по-добри от тези с Меркел, която като кандидат-президент Тръмп бе превърнал в част от кампанията си и критикуваше. Макрон също оказа чест на Тръмп, като го покани на националния празник на Франция, 4 юли, миналата година, а точно преди днешната визита даде интервю за любимата на американския президент Fox News, в която се изказа ласкателно и изложи основните си преговорни позиции при визитата му във Вашингтон.  Ще бъдат обсъдени също и ситуацията в Сирия, както и оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение по климата.

В сряда на френския президент също ще бъде оказана рядката чест да говори пред двете камари на американския Конгрес.

Макрон иска да върне обратно САЩ в активната му роля на световната сцена – от конфликта в Сирия, през този в Украйна до отношенията с Китай и Русия – френският президент иска да получи в лицето на САЩ съюзник, който както се е отказал от въздържателната политика на Обама, така и от изолационната на Тръмп.

„Съединените щати и Франция споделят дълга история, водили сме революции заедно да защитаваме свободата и демокрацията. Наш ред е да отстоим тези идеали в историята ни“, заяви Макрон.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.