SHARE

Водещият кандидат за президент на Франция, Еманюел Макрон, провежда своето най-голямо събиране в Париж, седмица преди първия тур на президентските избори в страната. По последни данни той и лидерът на Националния фронт Марин льо Пен имат най-големи шансове да стигнат до втория тур на 7 май, като там се очаква Макрон да победи евроскептичния кандидат. Въпреки това в последните дни се засилва подкрепата за комунистическия кандидат Жан-Люк Меланшон, който иска да извади страната от ЕС и НАТО.

Представяме кратка част от речта на Макрон:

Всяко поколение има своята историческа роля, своята отговорност, своята мисия. След войната е последвало поколение на възстановители; в момента на освобождението върху тях е паднала отговорността да преобразят държавата, обществото, цивилизацията. Това поколение се припознава в генерал Дьо Гол, Пиер Мендес Франс и други фигури.

След това по време големият разрив през 1968 г. от Сан Франциско до Париж, поколението, чиято мисия беше еманципацията на обществото, на мъжете, на жените, на правата на жените, най-накрая защитени и приети.

И огромната вълна на освобождението накрая заля Европа и срути всички стени със себе си, помитайки всичко до Берлинската стена – абсолютното доказателство в Европа и в света за поробването на хората. Това поколение е поколението на Боб Дилън, Валенса и „Солидарност“, Вацлав Хавел, Мишел Рокар и Франсоа Митеран, също и много други.

Нека никога не забравяме какво им дължим. Нека никога не забравяме, че тези поколения са успели да победят двата огромни тоталитарни режима, които окървавиха и оскверниха ХХ век – нацизма и комунизма.

Бъдете им верни, по-верни от всякога, тъй като усещаме повторния опит на варварите, готови да се появят отново, под друг образ и често доста омаловажавани. Бъдете верни, бъдете внимателни.

Не, ние няма да го позволим!

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.