SHARE

По време на престрелката в Париж, в която загина един полицай и други бяха ранени, се провеждаше последният президентски дебат преди първия тур на изборите във Франция. Представяме цялото заключително слово на центристкия кандидат.

Скъпи съграждани, първо искам да изразя своята солидарност с всички служители на реда, с жертвите на тази вечер и да изразя съболезнования към семействата на жертвите.

Това, което се случи тази вечер, е още едно доказателство, че държавата ни е нападната в самото си сърце от терористи и че всички ние живеем под тази заплаха.

Да си президент означава да защитаваш. И това е първата мисия на президента на републиката като върховен главнокомандващ – да защити своите съграждани.

Извън пределите ни – да се бори навсякъде с  ислямисткия тероризъм. Вътре в страната – да подсили сигурността и службите за сигурност.

Аз искам да стигна още по-далеч, искам да ви защитя. Готов съм за това. Но не трябва днес да се поддаваме на страха, не трябва по никакъв начин да допускаме разделение, да се поддадем по някакъв начин на тяхната диктатура. Това очакват те, това е техният капан.

Изпитанието на нашето поколение е не просто да отговорим на заплахите от тероризма, но и да устоим на съмнението – съмнението срещу Европа и срещу европейската идея, съмнение срещу това, което олицетворява държавата ни – нейните ценности –  секуларност, икономическата трансформация, технологиите, грижа за околната среда.

Трябва да направим избор. Избор за бъдещето. Това ще бъде вашият избор тази неделя. Аз искам ви обединя – като граждани, независимо от произхода ви, около един проект за реформи, на модернизация на държавата, един прогресивен проект.

Искам да продължим да градим Европа, да стигнем по-далеч от всякога, да я построим отново. Една по-демократична, по-справедлива Европа. За една по-ефикасна Европа, Европа на инвестициите и една Европа, която ни защитава. И накрая, искам всички ние заедно да преобразим държавата, за да я подготвим за бъдещето – чрез културата, чрез образованието, чрез икономически реформи. Това е проектът, който предлагам. Въпросът, който ще ви бъде зададен в неделя, е въпросът дали да продължите с изхабените партии, които дърдорят едно и също до болка познато, или ще изберете дълбоката промяна, която нося в себе си – тази на бъдещето.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.