SHARE

Фрида София е заклещена в капана на рухналото след мощното земетресение в Мексико училище. Жертвите вече гонят 300, а страната все още е в шок след труса от 7,1 по Рихтер. Но историята на Фрида София успява да прикове медиите в страната и по света и да обедини мексиканци във вълна от съпричастност, които през последните дни разпращат молитви, а надеждата е една – тя да бъде извадена невредима.

Предполагаме, че вече се чувствате емоционално свързани с тази история и искате да разберете как ще свърши тя? Така се почувстваха хиляди мексиканци и хора от цял свят.

Има само един проблем. Фрида София не съществува. 

На 21 септември El Universal пише, че Фрида София е казала „Жадна съм, но съм добре. Моля ви, не се бавете“. За Фрида София се вярва, че е едно от множество деца и възрастни, които оцеляват под останките повече от 32 часа. Два дни журналисти се надпреварват да предават от сцената, а потребителите на социални медии си разменят картинки и емоционални съобщения в повече от 300 000 туита.

Разбира се след потребителите, които писаха сърцераздирателни съобщения подобни на влогъра Райън Хофман – „Малката Фрида София е оцеляла повече от 32 часа под останките, борейки се за живота. Истински боец, тя скоро ще се измъкне“, се появиха и онези, които гордо обявиха, че изобщо не са се вързали на паниката около Фрида София. Активисти пък скочиха срещу медиите, обвинявайки ги, че са си измислили Фрида София, за да трупат рейтинг.

Когато една държава бъде покосена от трагедия, е естествено хората да търсят информация. А за това, че човешката трагедия е еntertainement, няма нужда да се възмущаваме, тъй като е чисто психологически и социологически феномен, който живее у всички нас. Това обяснява и вълната в социалните мрежи, както и реакциите на телевизиите, които час по час следяха приближаването на спасителите до мястото, където се намираше Фрида София.

Властите в страната казваха на репортерите, че тя е видяна да мърда пръсти през процепите, че се е подслонила под гранитна плоча и че е държала връзка със съученици. И така в четвъртък надеждата се превърна в гняв, след като историята внезапно се разпадна и се оказа, че в училището няма ученик на име Фрида София. Че няма момиче, което се бори за живота си под останките на училището. Бе съобщено, че всички ученици са открити. Ироничното бе, че това становище се появи часове след като друго лице бе съобщило пред телевизията, че спасителите контактуват с Фрида София.

Това даде шанс на медиите да се обърнат срещу властите, хората да се обърнат срещу медиите и тъй нататък. Испанският El País обясни случая като колективна психоза, напомняйки за историята на Мончито – дете, което също предизвиква драма през 1985, също след земетресение, убило 10 000… и което накрая също се оказва, че не съществува.

Историята с Фрида София може да е тръгнала от един човек. Може да е тръгнала от колективната психоза на двама – в стреса, в останките, в отчаянието на една трагедия, сполетяла цяла нация. Факт е, че тя е абсолютна неистина, която окупира съзнанието. Така тя се превръща в напомняне за това колко бързо в днешно време една история, която никога не се е случвала, може да обиколи света и да въвлече емоционално стотици. Случвало се е на всички ни. Остава ни да запомним, че всяка една история може да бъде Фрида София. И трябва да бъдем внимателни какво казваме и какво четем. Независимо в кой момент.

Снимка: New York Post 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.