Маратонът „Race for the cure“ става „дигитален“

SHARE

Най‐често срещаното онкологично заболяване при жените е ракът на гърдата. Тенденциозно нарастващ световен проблем, който засяга средно една от осем жени в България. Всяка година в света се диагностицират над 10 800 мъже и жени с това заболяване. Превенцията, информираността и вярата, че това често се оказва лечимо състояние, са основни фактори, които следва възприети и прилагани от обществеността.

Фондация „Победи рака“ е създадена през 2018 г. с основна цел да образова и повишава общата култура в областта на здравето и здравеопазването.

Фондацията стои зад проекта CancerCarе.bg ‐ първата уеб платформа в България за онкологични заболявания, създаденa от лекари, която предоставя изчерпателна и достоверна информация за рака, проследява пътя на пациента през всички негови етапи и с всички негови трудности ‐ от симптомите, през диагнозата, до лечението, както и периода след това. Работим с едни от най‐ квалифицираните и разпознаваеми онколози в България, като притежаваме и лиценз от Американската асоциация на медицинските онколози, чрез който предоставяме на своите потребители важна, новаторска и достоверна информация от всички техни издания.

През 2018 г. „Победи рака“ става част от семейството на Think Pink Europe, чиято мисия е да сближат европейските държави по отношение на проблемите, свързани с рака на гърдата. Тяхна основна дейност е популяризиране и разпространяване на проекта Race for the Cure – благотворително спортно събитие, чрез което се набират средства за борбата с рака на гърдата.

„Пандемията от COVID 19 наложи специфична обстановка и редица рестрикции в целия свят. През тази година са отменени всички големи спортни събития. Вярваме, че силата и важността на подпомагане на пациентите с рак на гърдата, могат да преодолеят всяко препятствие.“, казват от фондация „Победи рака“.

„Затова се вдъхновихме и за първи път в почти 40‐годишната история на събитието ще се проведе дигитално издание на Race for the Cure.“

Заедно с Think Pink Europe е създадена една глобална платформа на 23 езика, в която хора от цяла Европа се свързват с една обща кауза. На 25, 26 и 27 септември всеки, който да желае да се участва може да го направи като избяга 5 км. или ходи 3 км. в своя квартал или друго открито пространство при съобразяване с противоепидемичните мерки. Спортната активност може да се проведе на закрито или пък на бягаща пътека във фитнес. Всеки може да се регистрира самостоятелно или с отбор от близки и приятели в глобалната платформа тук, след като извърши началния избор на страна и благотворителна организация, която да бъде подкрепена.

За да бъде изразена солидарността и подкрепата към всички, борещи се с рак на гърдата, Race for the Cure Digital призовава всеки да сподели в онлайн пространството /Facebook и Instagram/ снимки или видео на своята тренировка, своя розов аутфит, подготовката и всичко останало, като използва хаштаг #RFTC2020 и стане вдъхновение и други хора да се присъединят към каузата.

Race for the Cure е благотворително събитие и събраните средства ще се използват за каузи, свързани с рака на гърдата в България. Даренията за тази цел ще идват главно от таксата за участие в маратона и от продажбата на рекламни артикули като тениски и силиконови гривни.

Средствата, събрани от дигиталния Race for the Cure ще подпомoгнат на пациенти с рак на гърдата, здравни работници и болници.

Чрез това събитие хората изразяват своята солидарност и подкрепа към всички, борещи се с рака на гърдата, към техните близки, както и към всички онези, които макар и изгубили битката, са в спомените и мислите ни.

В Race for the cure се включват известни личности, които изразяват своята емпатия към каузата. През 2019г. своята подкрепа дадоха Диана Димитрова ‐ актриса, Краси Георгиев ‐ ултрамаратонец, Сани Жекова – сноубордистка, Нели Рангелова – певица, Светла Иванова – певица, Есил Дюран – певица, Ерсин и Таш от група JEREMY?, Свилен от група Остава, Стефан Илчев – певец, Нели Петкова – певица. Официални гости на събитието бяха г‐жа Йорданка Фандъкова, кмет на гр. София и г‐жа Мая Манолова.

Повече информация за събитието може да намерите тук.

SHARE