SHARE

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа по повод скандалните разкрития, че „Кеймбридж аналитика“ е откраднала данните на милиони потребители от социалната мрежа. 

Публикуваме изявлението на Зукърбърг: 

Искам да ви осведомя за ситуацията с „Кеймбридж аналитика“ – включително стъпките, които вече предприехме, и следващите, които ще адресират важния проблем.

Имаме отговорност да защитаваме вашите данни и ако не можем, то не заслужаваме да ви обслужваме. Работя по въпроса да разбера точно какво се е случило и да гарантирам, че няма да се повтори. Добрата новина е, че най-важните стъпки, за да предотвратим това да се случи отново, са взети преди години. Но също така допуснахме грешки и има какво повече да се направи и ние трябва да го сторим.

Ето какво се случи:

През 2007 г. пуснахме платформата Facebook с идеята, че повече апликации трябва да бъдат социални. Календарът ви трябва да показва рождените дни на приятелите ви, картата трябва да ви посочи къде живеят приятелите ви, а списъкът с контакти трябва да ви показва техните снимки. За да постигнем това, позволихме на хората, като влязат в дадена апликация, да споделят кои са им приятелите и дадена информация за тях.

През 2013 г. учен от Университетът Кеймбридж на име Александър Коган създаде игра с въпроси и отговори за характера. Тя бе инсталирана от около 300 хил. души, които са споделили своите, както и тези на приятелите си данни. Предвид начина, по който действаше платформата ни тогава, това му позволи да получи достъп до данните на десетки милиони приятели ползватели на апликацията.

През 2014 г., за да предотвратим злоупотреби, обявихме, че променяме цялата платформа, като драматично ограничаваме данните, които апликациите могат да получат. И което е най-важното, апликации като тази на Коган повече не можеха да искат данни за приятелите на потребителите, освен ако техните приятели също не са дали достъп на апликацията. Също така изискахме от разработчиците да получат одобрение от нас, преди да могат да искат чувствителни данни от потребителите. Тези действия възпрепятстваха апликации като тази на Коган от това днес да получат достъп до толкова данни.

През 2015 г. научихме от журналисти на Guardian, че Коган е споделил данни от своята апликация с Cambridge Analytica. Против политиката ни е разработчиците да споделят данните без одобрението на потребителите и незабавно спряхме апликацията на Коган и изискахме от него и Cambridge Analytica да удостоверят, че са изтрили всички противоправно придобити данни. Те предоставиха подобно удостоверение.

Миналата седмица научихме от Guardian, New York Times и Channel 4, че Cambridge Analytica може да не е изтрила данните, както удостовериха. Незабавно им наложихме забрана да ползват която и да е от нашите услуги.  Cambridge Analytica твърди, че вече е изтрила данните и се съгласи на криминалистична експертиза от наета от нас фирма. Работим също с регулаторите, за да разследваме какво се е случило.

Това бе нарушение в доверието между Коган и Cambridge Analytica, от една страна, и Facebook. Но също бе нарушение в доверието между Facebook и хората, които споделят данните си с нас и очакват да ги защитаваме. Трябва да проправим това.

По този казус вече предприехме най-важните стъпки преди няколко години – през 2014 г., – за да предотвратим злонамерени лица да имат достъп до данните на потребителите по този начин.
Но има още неща, които трябва да направим:

На първо място, ще разследваме всички апликации, които са имали достъп до огромната база данни, преди да предприемем промените от 2014 г. и ще направим цялостен одит на всяка апликация с подозрителна дейност. Ще наложим забрана на всеки разработчик към нашата платформа, който ни откаже цялостен одит. Ще намерим всеки разработчик, който е злоупотребил с лична информация, ще му наложим забрана и ще осведомим всички засегнати от апликацията. Това включва лицата, с чиито данни е злоупотребил Коган.

На второ място, ще ограничим допълнително достъпа до данни на всеки разработчик, за да предотвратим подобни злоупотреби. Например ще премахнем достъпа на разработчиците до данните ви, ако не сте използвали апликацията им повече от 3 месеца. Ще ограничим данните, които се споделят, когато се регистрирате към дадена апликация, единствено до името ви, снимката на профила ви и имейл адреса ви.

Ще изискаме разработчиците не само да одобрят, но също така и да подпишат договор с всеки, към когото искат достъп до постовете му или личните му данни.

Ще обявим и още промени в следващите няколко дни.

На трето място, искаме да сме сигурни, че знаете кои апликации имат достъп до данните ви. В идния месец ще покажем на всички средство, което ще стои начело на “дневника” ви с апликациите, които използвате, и лесен начин да откажете те да получават достъп до данните ви. Вече има средство за това в потребителските настройки, но сега ще го сложим най-отгоре на “дневника” ви, за да го виждат всички.

Отвъд стъпките, които предприехме през 2014 г., вярвам тези последващи стъпки ще подсигурят платформата ни.

Изградих Facebook и в края на краищата съм отговорен за това, което се случва на платформата ни. Сериозно се отнасям към това, какво трябва да се случи, за да защитим общността ни.

Макар конкретно това, което се е случило с Cambridge Analytica, да не може да се случи занапред, то това не променя случилото се преди. Ще се учим от случилото се, за да подсигурим платформата и да направим общността ни по-сигурна за всички занапред.

Искам да благодаря на всички, които продължават да вярват в мисията ни и работата ни да изградим тази общност заедно. Знам, че отнема повече време да се оправят проблемите от това, което ни се иска, но ви обещавам, че ще се справим и направим по-добра услуга в дългосрочен план.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.