SHARE

Мигел Онхил е роден на 09.08.1979 г. в Мадрид. Завършва Бизнес Администрация и Европеистика в Брюксел. Връща се в Испания след 12 години работа във Великобритания, Германия и Белгия. Участва активно протестите в Испания от 2011 г. досега. Съавтор на книгата „Какво правим с финансирането на партиите“, публикувана 2013 г., занимаваща се с проблемите на прозрачността. Експерт към Конституционната комисия на Националния парламент в областта на партийното финансиране и корупцията от април 2014 г. Член е на регионалния парламент на Мадрид от 15.06.2015 г., избран с листата на Подемос. Говорител на Комисията за разследване на корупцията. Нашият автор Георги Пламенов Илиев се срещна с него в Мадрид.

Как се стигна до предсрочни избори в Испания?

След изборите на 20.12.2015 г. има 4 големи партии в парламента* и само сбора от депутатите на двете най-големи бе достатъчен да се създаде стабилна коалиция и правителство. Това нямаше как да се случи, защото за социалистите подобен съюз с вечния им противник отдясно щеше да е началото на края им в политически аспект. Членовете им са против подкрепата на правителство начело с Мариано Рахой, лидер на Народната партия, а той, от своя страна, не би подкрепил Педро Санчес, лидер на социалистите, защото НП имат най-голямата парламентарна група. Подобно правителство щеше да е лошо за Испания, но добро за Подемос, защото щеше ясно да ни определи като единствена опозиция. Ако погледнем само партиите в лявото пространство, сборът на социалистите и Подемос не е достатъчен и правителство можеше да се състави само с подкрепата или въздържането на националистическите партии като тази от Каталуния, но подобна подкрепа си би имала цена – провеждането на валиден референдум за съдбата на тази провинция. Това е нещо, което ние от Подемос подкрепяме, но социалистите няма как да приемат, защото защитават имиджа си на отговорна водеща партия, която не иска разцепването на Испания. Въпреки обвиненията им, ние смятаме, че териториалният проблем не може да бъде решен по друг начин. Вдясно Народната партия и Сиудаданос не само нямат достатъчно гласове, но им е и невъзможно да намерят подкрепата или поне въздържането в гласуването на която и да е друга група, за да сформират правителство. Затова бяхме свидетели на театър, в който социалиистите се правеха, че опитват да направят коалиция със Сиудаданос, с цел да се представят като диалогични партии, готови на преговори в името на стабилността, но… Не можеш да излъжеш математиката – имат общо 130 места, а им трябват 176 от 350. Бяхме под огромен натиск от тяхна страна да се въздържим и така можеха да сформират правителство, но ние отказахме с аргумента, че сме влезли в политиката, за да донесем истинска Промяна. За това решение проведохме безпрецедентно електронно допитване сред членовете на Подемос, в което се включиха 150 000 души с два въпроса. 90% отхвърхлиха подкрепата на подобно споразумение между социалистите и Сиудаданос и 90% подкрепиха евентуална правителство само със социалистите при въздържането на други групи като каталунските националисти.

Но, както вече казахте, това можеше да се случи само при условие, че новото правителство се съгласи да проведе референдум за съдбата на Каталуния.

Да, а социалистите разглеждат такъв референдум като национално предателство, макар че ако бяха провели такъв референдум преди 5 години, резултатът щеше да е за оставане в Испания. Сега влиянието на националистите расте и резутатът е непредвидим. Така или иначе, Народната партия и социалистите са партиите на статуквото, за което е показателен и фактът, че повече от половината социалисти, начело с Фелипе Гонзалес – бившият лидер, ръководил страната 13 години, са против коалиция с Подемос. За тях ние сме истинската заплаха и са готови да правят всякакви компромиси само и само да са на власт. Те просто вече не са „леви“, а защитници на статуквото, затова очаквам скоро Педро Санчес да бъде сменен.

Какви са очакванията Ви за предстоящите предсрочни избори?

Очаквам Подемос да разшири подкрепата си, особено ако се коалираме с Народния съюз (крайно лява коалиция), която получи близо 1 милион гласа на последните избори, но само 2 места в парламента, а социалистите имат 90 места с 5,5 милиона, ние – 69 с 5,2 милиона гласа. Изборното законодателство в Испания е направено така, че да обслужва големите партии и ако се обединим (общо над 6 милиона гласа) ще станем втора политическа сила, изпреварвайки социалистите.

Кое е „Модерното ляво“ днес?

Очевидно е, че Подемос е модерното ляво в Испания и в Европа. За нас това е преходен период. За последните 30 години имаше само 2 големи партии и за пръв път не знаем какво ще се случи, защото нямаме традиция на коалиционни правителства. Имали сме правителства на малцинството, но и при тях е било ясно, че са или на социалистите, или на Народната партия. Сега имаме 4 големи партии, както и засилващите се националисти, които са концентрирани в даден регион и затова получават повече места в парламента, отколкото крайната левица, която е равномерно разпределена. Баските сепаратисти, например имат 6 места с 300 000 гласа – три пъти повече, с три пъти по-малко гласове.

Възможна ли е победа на такава лява коалиция?

Съществува рискът да има по-ниска активност на предсрочните избори и това би намалило резултатите ни, защото за Народната партия гласува твърд електорат от по-възрастни, които винаги гласуват. Но ако упеем да създадем ново послание и усещането, че, обединявайки силите си, събираме по-голяма подкрепа, че ако хората искат ляво управление трябва да гласуват за Подемос, а не за социалистите, които са готови да влязат в коалиция с десните.

Ревизиран ли е Маркс? Как намира място теорията му в програмите на левите партии?

Ако погледнете програмите на Подемос и социалистите ще откриете много сходни неща, включително и базирани на теорията на Маркс, които присъстваха в техните програми и през последните 30 години. Но винаги, когато са управлявали, те правиха компромиси със статуквото и не са направили нито една голяма промяна в институциите или икономиката. Запазиха властта на банките, затънаха в корупция…

Каква е стойността на 1-ви май като Празник на труда в днешните променени икономически реалности, които се различават от периода на развита индустриализация, когато започва да се отбелязва?

Вярно е, че усещането за принадлежност към класическите социални класи изчезва и съвремените възможностти за работа от дистанция, както и тенденциите за развитие на работното място, са променили перспективата „труд срещу капитал“. Но има несигурност и загуба на трудови права, които го правят толкова необходим, колкото и преди. Когато казахме, че сме 99-те процента, представлявахме този конфликт по модерен, по „включващ“ начин.

В България плоският данък от 10% за юридически и физически лица бе въведен от „ляво“ правителство…

Това е лудост… (смее се)

Но 90% от участвалите в допитването ви, подкрепят коалиционно управление със социалистите?

Ние сме млада политическа сила и за нас би било полезно да останем известно време в опозиция, за да се стабилизираме, но ако резултатите на предстоящите избори ни дадат възможност, ще участваме в управление на равни начала със социалистите. Със свои министри, които да извършат промените, заради които хората са гласували за нас. Аз лично, като участник в протестите от 2011 г. досега, съм против всякакви компромиси със статуквото, а това е и мнението на повечето членове на Подемос, както се видя от допитването.

Разкажете ни за Вашата работа тук, в Мадрид, като член на местния парламент.

Работя в специална комисия, разследваща корупцията. За последните 20 години има много конкретни сделки, в които подозираме, че е имало корупция. Правим изслушвания на участвалите, като ги каним да дадат обяснения пред комисията. Хубавото е, че според закона, те нямат право да ни откажат. Последният случай беше на 22.04.2016 г., когато бившият шеф на Народната партия в Мадрид и бивш заместник-председател на Мадридския парламент Франциско Гранадос бе разпитан от комисията и върнат обратно в ареста, където очаква решението на съда за делото си за корупция. От една страна разследваме незаконно финансиране на партията, а от друга – осигуряване на обществени поръчки за негови приятели и съпартийци.

Каква е процедурата? Какво се случва, след като изслушате участниците?

Това не е съд, а комисия. Търсим не само юридическа, но и политическа отговорност от участниците. Разбира се, ако съберем достатъчно доказателства за повдигане на обвинение, сме длъжни да уведомим прокуратурата и тя да се заеме. Но корупцията се доказва трудно, затова целта ни е да покажем, че става дума или за корупция, или за неизпълнение на служебните задължения, от страна на заемащите ръководни длъжности… Трябва да вървя, защото след малко започва ново изслушване…

Благодаря за това интервю! Нещо да кажете за финал на читателите на Терминал 3?

И аз благодаря! Нека активните български граждани знаят, че могат! („Подемос“ означава „Можем“ на испански – бел. авт.)

*(Народната партия спечели 123 места в 350-местния парламент. Социалистите – 90 места. Подемос – 69 места, а Сиудаданос („Гражданите“ – центристка либерална партия от Каталуния, в чиято програма са залегнали намаляване на данъците, запазване целостта на Испания и съобразяване с изискванията на Европейския съюз) – 40 места. Останалите 28 места са разпределени между шест малки крайнолеви или националистически партии.)

 

Снимка: Георги Пламенов за Терминал 3

SHARE
Георги Пламенов, предприемач от 20 години. Граждански активист от 2013.