SHARE

Има някаква особена мистика в това иначе нелошо българско име Янко.

В началото Янко е било партизанско име, което е било носено (а според злите езици измислено след 9 септември 1944 г.) от Тодор Живков, който управлявал страната ни няколко десетилетия. Янковщината му ни докарва няколко национални катастрофи, а след падането на социализЪма Янковците от неговото обкръжение го обвинили за всички злини и го разкарвали като мечка по съдилищата, но в крайна сметка нищо не му направили, освен че пазачът му – Янко, станал генерал, кмет и премиер. След смъртта му издигнали на Янко два паметника, защото всеки Янко има нужда от подобен, на който да се възхищава и да поднася цветя.

Шоуменът Янко. Живее в телевизора. Разбира от музика, кино, опера, балет, ядрен синтез, политика и изобщо от всичко, а напоследък най-вече от референдуми. Има мускули и гледа лошо. Привиква политици за да им се кара, но на тези срещи изпраща подопечните си Янковци, защото не му се става рано.

Патриотът Янко. Има АТВ и група за залавяне на бежанци по границата. Има морга за автобуси и кожено палто, което го отличава от другите Янковци, които имат само мускули и трибагреник. Общото между тях е, че мразят всички, които не приличат на тях. Според една теория извънземните не кацат на Земята, защото ги е страх от патриота Янко.

Политикът Янко. Дали достойният наследник на партизанина Янко ще извозва циганите на Сатурн, ще връща заграбеното злато на KLETA MAJKA BALGARIQ обратно или ще изпраща всички навършили 18 г. в казарма, политикът Янко е навсякъде с бомбастични идеи, заради които е канен от други Янковци, които в момента работят водещи в телевизионни предавания, които говорят с Янко на янковски за зрителите, които също са Янко. Политикът Янко е винаги готов да стане премиер. Има и една Янка (но не Рупкина), която е готова да стане каквото и да е във всеки момент.

Банкерът Янко. Има мустаци и временно живее в Белград. Няма банка, но има блог, в който разкрива страховити истини за други Янковци, с които в момента не си говорят. Но прокурорът Янко (над който е само Господ и който си има държава за собствена употреба, което означава собствен Янко политик, Янко журналист, Янко патриот, Янко съдия) не вижда нищо нередно в това и всички са щастливи.

Банкерът Янко има и бивш съдружник в България, който е корпулентният млад Янко, успяващ във всяко едно свое начинание, дори за малко стана и шеф на ДАНС. Не дава интервюта и хвърля широка сянка, под която се крият доста Янковци.

Ние нямаше да познаваме Янко, ако не беше журналистът Янко. Той е доста напред, защото винаги дава всички гледни точки, макар видимо те да се изчерпват с неговата собствена. Мечтае за „Пулицър“ и е готов да пренебрегва всички факти, докато го получи. Защото истината е някъде там.

Акаунт мениджърът Янко. Той е вдъхновен. Той е иновативен. Той е динамичен. Той е честен. Той е отговорен. Той е ефективен. Той пада за 20 лицеви опори, пие зареждащото си смути и гоу бек на работа. Имидятли!

Сещам се и за още Янковци, но като един истински Янко ще оставя недовършен този материал, за да мога да ви пиша пак. Само искам да знаете, че светът е голям и Янковци дебнат отвсякъде.

Доскоро. Ваш Янко.

SHARE