SHARE

„Всеки един от нашите гласове има да ни каже нещо уникално. Не само че не трябва да подчиним живота си на конформизъм с изискванията на външните влияния, но и не мога извън мен да намеря модела, по който да живея. Мога да го намеря само вътре в мен.“

Канадският философ Чарлз Тейлър стана носител на първата награда “Бергрюен” (Berggruen Prize), която всяка година ще бъде връчвана на „мислител, чиито идеи са от сериозно значение за оформянето на човешкото себеразбиране и напредъка на човечеството“.

На 84 години, Чарлз Тейлър е смятан за един от най-видните философи и мислители на съвремието. Негови идеи са допринасяли за развитието на политическата философия и антропологията. Той е автор на философския труд “Изворите на Аза”, в който изследва произхода на модерната идентичност, помогнала за обособяването на западната цивилизация, както и изследването “Секуларна епоха”, в което разглежда как религиозните и нерелигиозните хора живеят в съвременното секуларно общество.

“Писал съм по редица различни проблеми и общото между тях е, че те не са просто философия – казва Тейлър. – Не мисля, че философията може да ни помогне да разрешим важните проблеми в живота, освен ако не я обвържем с другите дисциплини. В някой случай ще бъде с историята, друг път със социологията, а понякога с теологията и т.н… Това е философията, в която аз вярвам. Онази, която преминава границите, за да намира решение на проблемите.”

През 2007 г. канадският философ е носител на наградата „Темпълтън“ (Templeton) за изследванията му върху духовното битие на човека. На следващата година той получава японската награда „Киото“, смятана за най-престижното недържавно отличие в страната. През 2015 г. Тейлър заедно с Юрген Хабермас получава наградата John W. Kluge за приноса му към хуманитаристиката.

Днес към списъка си с отличия той може да добави и това на института “Бергрюен”, което идва и с парична награда от 1 милион долара. 

Инициатор на наградата е 55-годишният филантроп Николас Бергрюен – “бездомният милиардер”. Роден в Париж, но с двойно – немско и американско – гражданство, медиите често му слагат оксиморонния прякор, защото дълго време Бергрюен е нямал дом, а е живеел в хотели. Други проекти на филантропа включват и съвместната инициатива с Huffington Post – The World Post – издание, посветено на глобалните проблеми.

Основаният от него едноименен институт със седалище в Лос Анджелис е създаден с целта да подобри съжителството и разбирателството между различните култури, като “Бергрюен” особено набляга на интелектуалния обмен между Запада и Азия.

Чарлз Тейлър става първият носител на наградата на института, като е бил избран от независимо деветчленно жури, оглавявано от философа Кваме Антони Аппиа. Изборът на Тейлър е заради неговите опити да създаде “политическо единство, което уважава културните различия” и чрез работата си той е “доказал, че западната цивилизация не е единна, а като всяка друга – продукт на различни влияния”.

SHARE