SHARE

Министърът на правосъдието Цецка Цачева подава оставка заради скандала с апартаментите на властта, купени от „Артекс Инженеринг“ на цени, многократно по-ниски от реалната им пазарна стойност.

Това се случва, след като тази сутрин тя е имала среща с премиера Бойко Борисов, съобщава агенция „Фокус“.

Часове след нея оставка подаде и зам.-министърът на спорта Ваня Колева, кумица на Цветан Цветанов. Тя е закупила апартамент и гараж с площ 230 кв. м. в сградата на улица „Латинка” за общо 665 хил. лв. т.е. около 1340 евро за кв. м. – значително по-висока цена от тази за Цветанов.

Да припомним – скандалът гръмна след разследване на „Свободна Европа“ и Антикорупционния фонд.

То разкри, че с апартаменти в култова сграда на „Артекс Инженеринг“ на преференциални цени са се сдобили Цветан Цветанов, кумицата му и зам.-министър на спорта Ваня Колева и правосъдният министър Цецка Цачева.

В интервю за Би Ти Ви преди дни Цачева заяви, че няма нищо притеснително в сделката, която тя е направила, защото засега е платила цената до ниво груб строеж и предстои изплащането на пълната сума. Каква е тя обаче министърката отказа да съобщи. Обяви още, че сама се е свързала с инвеститора и строител „Артекс“, след като е видяла и харесала изкопа на бъдещата сграда.

Междувременно „Терминал 3“ разкри в четвъртък (21 март), че през 2017 г. ГЕРБ внася поправка в Закона за устройството на територията, която ползва скандалния небостъргач на „Артекс“ – „Златен век“. Поради това поправката е известна в средите на архитекти и строители като „поправката „Артекс“.

Всички престъпления в контекста на скандалните сделки на властта можете да четете в текста на „Терминал 3“, подготвен от експерти, които потърсихме за анализ.

Инициативният комитет „Лозенец“ призова в отворено писмо

Инициативен комитет “Лозенец”, които предоставиха на “Терминал 3” подробното си становище за нарушенията, свързани с изграждането на скандалния небосторгъч в Лозенец “Златен век”, а сред тях и приемането на специална поправка в Закона за устройство на територията, която ползва “Артекс Инженеринг” и тази сграда в частност, изпратиха отворено писмо до премиера, регионалния министър и шефа на парламентарната група на ГЕРБ с копие до кмета, главния архитект на София и шефа на ДНСК. В него се настоява за спиране на строителството на “Златен век”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.