SHARE

Можете ли да се сетите за каква партия става въпрос?

  1. Иска отпадане на руските санкции, сключила е споразумение за сътрудничество с Путиновата партия „Единна Русия“ през 2016 г.
  2. Обяснява всички проблеми на света с имигрантите, мюсюлманите и банкерите.
  3. Не одобрява интеграцията на ЕС.

Това е обичайният профил на радикална партия в Европа, като обикновено, ако тя е крайнодясна, акцентът е върху мюсюлманите, а ако е крайнолява – върху банкерите.

Младият австрийски канцлер Себастиан Курц току-що доведе една подобна партия на власт. Само че тук има една подробност – освен че крайнодясната „Партия на свободата“ отговаря на всички гореизброени характеристики, тя има и още един белег – нейната история.

„Партията на свободата“ е създадена през 1956 г., като първият ѝ лидер Антон Рейнтхалер е служил като австрийски министър на земеделието по време на нацисткия режим и е бил офицер на SS. В миналото партията е имала антисемитски изказвания и се е опитвала да оправдае случилото се по време на Хитлер.

С началото на новото хилядолетие обаче идва и първият им опит да управляват – отново с традиционната консервативна партия, която спечели изборите и този път. Тогава за първи път останалите държави – членки на ЕС, налагат дипломатически санкции на Австрия заради нарушения на човешки права.

След крайнодясната коалиция, довела до нестабилност и критики, следва десетилетие, в което двете големи партии в Австрия – консерватори и социалдемократи SPÖ, управляват заедно. До тази година, когато за лидер на консерваторите бе избран младият Себастиан Курц, който вижда възможност да надвие противниците си, разваля коалицията и се впуска в предсрочни избори. Тях той спечели с реторика, за която дори „Партията на свободата“ го обяви в плагиатство и сега младият канцлер реши да се коалира с тях.

В новата коалиция създадената от нацисти партия ще вземе отбраната, външното и вътрешното министерство. Факт, който повдига множество притеснения както за предстоящото председателство на Австрия на ЕС, така и за това каква ще бъде позицията на страната по отношение на руските санкции на ЕС и реформата на ЕС и еврозоната.

Макар креслото да е тяхно, от „Партията на свободата“ са издигнали за външен министър „независим експерт по Близкия изток“, а европейските дела ще бъдат под надзора на канцлера Курц.

Разбира се, основен приоритет ще бъде борбата с „ислямизирането“ на Австрия (7% от жителите на страната са мюсюлмани на фона на 58% католици и 24% „без религия или друга“). Коалицията също така обещава да даде повече референдуми на австрийците, но изключва такъв за напускане на ЕС – макар от „Партията на свободата“ да са искали такъв.

„Това е коалиция на две партии, които искат активно да преобразят Европа“, заяви Курц.

 

След като Себастиан Курц спечели изборите по-рано тази година, той започна кампания да уверява европейските лидери, че е проевропеец и не е следващият Орбан.

За момента действията му навяват точно на обратното и което е по-притеснително – Австрия изглежда ще бъде още един глас към тези на Източна Европа за разединение на ЕС.

SHARE