SHARE

„Има много убити“ след стрелба в две джамии в град Крайстчърч, потвърди полицията в Нова Зеландия. Трима мъже и една жена са задържани, заяви полицейският комисар Майк Буш на пресконференция.

Министър-председателката на страна потвърди за 40 убити и 20 ранени.

Все още не е известно колко са били стрелящите, но „Хералд“ съобщава, че един от тях се смята за австралиец, който е написал манифест с намеренията си. В него той подкрепя крайнодясна и антиимигрантска идеология. Появиха се кадри, за които се твърди, че са заснети от стрелеца, и се предполага, че той е стриймвал атаката и стрелбата на живо във Фейсбук. Не е потвърдено, че те са автентични.

Полицията призова обществеността да не споделя „изключително тревожните“ материали онлайн. Властите съветват всички джамии да се затварят до „второ нареждане“. Училищата в Крайстчърч са затворени. В изявление пред нацията премиерът Джесинда Ардерн заяви: „Мога да ви кажа сега – това е един от най-тъмните дни на Нова Зеландия“. Мохан Ибрахим, който бил в района на джамията „Ал Нур“, казал на вестник от Нова Зеландия:

„Първоначално си мислехме, че това е електрически шок, но после всички тези хора започнаха да бягат. Все още имам приятели вътре. Звъня им да ги търся, но има много, които не съм чул. Уплашен съм за живота на приятелите си.“

Сред оцелелите свидетели е националният отбор по крикет от Бангладеш, които са успели да избягат от стрелбата. Репортер, който пътува с отбора, който трябваше да играе тренировъчен мач в Нова Зеландия в събота, туитна, че екипът е „избягал от джамия близо до парк „Хагли“, където има стрелба“.

Играчът Тамик Икбал съобщи в Туитър, че „целият отбор се е спасил от стрелбата“. Говорителят на Бангладешкия съвет по крикет Джалал Юнус каза, че повечето спортисти са отишли в джамията с автобус и са били на път да влязат, когато се е случил инцидента. „Те са в безопасност, но са в психически шок“, каза той пред AFP.

Източник: ВВС

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.