SHARE

Сред фундаменталните принципи на олимпизма, залегнали в основата на Олимпийската харта (която служи и за Устав на МОК), четем: „Олимпизмът е философия на живот, възхваляваща и комбинираща в едно балансирано цяло качествата на тялото, волята и ума. Съчетавайки спорта с културата и образованието, олимпизмът търси да създаде начин на живот, основаващ се на радостта от усилието, образователната стойност на добрия пример, социалната отговорност и уважението към универсалните фундаментални етически принципи”.

А също и: „Практикуването на спорт е човешко право. Всеки човек трябва да има възможност да практикува спорт, без никакъв вид дискриминация и в олимпийския дух, което изисква взаимно разбирателство в дух на приятелство, солидарност и честна игра”. В същия документ, в раздела „Мисия и роля на МОК”, между другото пише: „…да предприема действия за засилване на единството на олимпийското движение, да защитава неговата независимост и да запазва автономността на спорта;…да води борба срещу допинга в спорта;… да се противопоставя на всяка политическа или търговска злоупотреба със спорта и спортистите”.
И пак там, още в началото на главата „Олимпийски игри”, заявено: „За да бъде допуснат за участие в олимпийски игри даден състезател, треньор, инструктор или друго официално лице от отбора, трябва да спазва Олимпийската харта, както и правилника на съответната МФ, одобрен от МОК”.

Цялата харта лесно може да бъда намерена в интернет. Цитирани са само фрагменти, които обаче лесно обясняват реакцията на международната спортна общност по повод взетото в неделя от МОК решение относно участието на руски спортисти в олимпийските игри в Рио де Жанейро (5-21 август). А именно: че въпреки грандиозния допинг скандал, на голяма част от състезателите от Русия се дава шанс да бъдат на игрите в Бразилия.

Според решението на 15-членния Изпълнителен комитет на МОК, който проведе дълго заседание в Лозана, спрямо руснаците все пак ще бъдат наложени строги ограничения. Например, до дни всяка международна спортна федерация трябва да обяви кои руски спортисти от дадения спорт отговарят на условията. Освен това всяка международна федерация ще решава сама да допуска или не руски състезатели в спортовете, за които отговаря.

Миналата седмица Световната антидопингова агенция (WADA) призова всички руски спортисти да бъдат лишени от право на участие в игрите в Рио. Това стана часове след като независимата комисия „Макларън” огласи доклада си за мащабно разследване на употребата на допинг в руския спорт и прикриването му след държавна благословия и намеса. Тогава не закъсня и коментарът на президента на МОК Томас Бах, който даваше достатъчно основания да се мисли за  сурови наказания: „Докладът разкрива шокираща и безпрецедентна атака на целостта на спорта и на олимпийските игри. Ето защо МОК няма да се колебае да наложи най-тежки санкции на всяко замесено лице или организация”.

И така, въпреки разнопосочните сигнали в часовете и дните преди заседанието в неделя (британският „Дейли Мейл”, например, базирайки се на информацията на свой източник в Лозана, тръбеше, че в Рио със сигурност няма да бъде допуснат нито един руски спортист), се стигна до дискусионното решение на МОК. Решение, за което най-честите определения станаха „йезуитско” и „пилатовско”.

Топката беше прехвърлена в полето на федерациите, като след заседанието Томас Бах дори не се яви пред журналистите, а изпрати да им прочетат прессъобщение. Странно или не, в този момент в централата в Лозана имаше предимно руски журналисти.

„Много хора, включително атлети и информатори, намериха смелост да се изправят срещу този национален проблем на Русия. За съжаление, МОК отвърна на това с половинчато решение, чрез което отказа да поеме отговорност”, коментира председателят на антидопинговата агенция на САЩ Травис Тайгарт.

„Доказателствата в доклада на WADA са прекалено силни и обосновани, че да бъдат наложени по-тежки санкции, а не да се оставя на федерациите да решават”, заяви британският спортен министър Трейси Крауч.
През последните няколко дни МОК беше подложен на силен натиск за изваждане на руснаците от игрите. Специално писмо с такова настояване беше подписано от антидопинговите агенции на САЩ, Канада, Австрия, Испания, Германия, Дания, Холандия, Швейцария, Нова Зеландия, Египет, Норвегия, Финландия, Швеция, Япония.

„Мащабът на употреба на допинг в Русия е огромен. Допускането на руснаците е престъпление по отношение на олимпийските ценности и олимпийското движение”, заяви миналия петък членът на МОК от Великобритания Адам Пенгили.

Не всички обаче заеха подобна позиция. „Спортът трябва да си остане спорт. Руските спортисти са минали през много проверки и е доказано, че допинг са взимали не всички от тях. В доклада „Макларън” става дума за 20 вида спорт. Затова отстраняването на цялата руска делегация е немислимо. Русия си остава една от великите сили в спорта”, каза президентът на испанския олимпийски комитет Алехандро Бланко.

На 18 юли независимата комисия „Макларън”, наречена така на името на своя ръководител – авторитетния канадски професор по право Ричард Макларън, обяви в Торонто, в доклад от 103 страници, че руската държава, в лицето най-вече на спортното министерство, е закриляла и поддържала системната употреба на допинг от спортистите на страната. В аферата са били замесени и агенти на тайните служби, преди всичко – на Федералната служба за безопасност (ФСБ).

Според изводите на комисията, сформирана през май тази година, за да разследва обвиненията на бившия шеф на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков, подготвянето на схемата е започнало още през 2007 година. Всъщност, веднага след акто Сочи беше обявен за домакин на Зимните олимпийски игри през 2014-та.

Пред „Ню Йорк Таймс” Родченков, който емигрира в САЩ, обяви, че по искане на висши спортни служители е изготвил схема за допингиране на руските спортисти. Той заяви също, че пробите на руснаците в Сочи ‘14 са били подменяни преди анализа и че сред допингираните със сигурност има поне 15 руски медалисти.

Впоследствие тези и останалите обвинения от интервюто на Родченков бяха потвърдени по един или друг начин в доклада „Макларън”.

Руските спортисти, например, много добре са знаели, че няма да имат проблем с положителни допинг проби. Лабораторията в Сочи е била изградена така, че пробите им да могат да бъдат подменяни през неголяма дупка в стената между помещението за дългосрочно съхранение на пробите в лабораторията и така наречената „обща стая”. Подмяната е ставала в малките часове на деня, когато наоколо не е имало служители на МОК. Операцията е била ръководена от заместник-министъра на спорта Юрий Нагорних, а физическата подмяна е осъществявал агент на ФСБ, който е притежавал акредитация за достъп като инженер по водопровода и канализацията.

Подмяната с „чиста” урина ставала в сградата на ФСБ, в непосредствена близост до допинг лабораторията.

Също миналата седмица, 68-те лекоатлети от олимпийския отбор на Русия бяха спрени от участие в Рио. Това стана, след като Спортният арбитражен съд (САС) отхвърли индивидуалните им жалби срещу наказанието, наложено от Международната федерация по лека атлетика (IAAF) заради масова употреба на допинг и доказани машинации по прикриването му.

Стана ясно още, че по време на разследването на WADA са били проучени над 570 проби, за които са дадени фалшиви резултати. Най-много са били тези в леката атлетика – 139, и вдигането на тежести със 117, останалите са в неолимпийските спортове – 37, параолимпийските – 35, борбата – 28, кану-каякът – 27, колоезденето – 26, плуването – 18, бобслеят, джудото и волейболът – по 8.

От WADA също реагираха остро на решението, взето в неделя в Лозана.
Според генералния секретар на агенцията – Оливие Нигли, решението означава „по-малка защита за чистите спортисти”. От WADA препоръчваха руските спортисти да не бъдат допускани до участие в Бразилия това лято.
На обратното мнение беше Томас Бах, който каза: „Трябваше да има справедливо решение по отношение на чистите от допинг спортисти и ние ги защитихме. Сигурно това решение не удовлетворява двете страни, които се изказаха „за” и „против” дисквалификация на Русия. Но ние смятаме, че решението ни уважава правото на „чистите” спортисти да участват в състезанията”.

„Ако МОК беше взел решение да изключи всички руски спортисти от игрите, щеше да предизвика международен скандал. А МОК не иска това”, заяви олимпийската шампионка на овчарски скок и звезда на руската атлетика Елена Исинбаева.

Министърът на спорта на Русия Виталий Мутко прие с нескрито задоволство решенията на МОК. Според него те били в „интерес на олимпизма и световния спорт”. Мутко неотдавна обяви, че ако се окаже негово лично участие в безпрецедентния допинг скандал, ще си подаде оставката.

И накрая, ето най-важните условия за участие в Рио де Жанейро, обявени след засаданието на ръководството на МОК в Лозана:

– влизане в международния пул за тестване. Отсъствието на положителни допинг проби при вътрешни проверки не се счита за изпълнен критерий;

– международните федерации са длъжни да направят индивидуални анализи на допинговото досие на всеки спортист, като взимат под внимание само адекватни и надеждни международни тестове и като отчитат спецификите на самия спорт;

– международните федерации да проучат информацията от доклада на комисията „Макларън”, за да идентифицират засегнатите лица. Всяко лице, споменато в доклада – спортист, треньор или функционер, няма да бъде акредитирано за игрите;

– олимпийският комитет на Русия да не допуска до игрите който и да е спортист, уличаван някога в използването на допинг, дори и наказанието му вече да е изтекло (конкретно се дава пример с плувкинята Юлия Ефимова);

– всички допуснати до игрите руски спортисти ще бъдат подложени на щателна допинг проверка. Недостъпността или избягването на проверка ще води до лишаване от акредитация;

– МОК ще приеме заявки, след като федерациите и експертите от Спортния арбитражен съд разгледат всеки отделен случай в рамките на следващите няколко дни;

– по случая с руските лекоатлети няма промяна – те остават наказани за олимпиадата. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.