SHARE

Шестнадесетгодишната Грета Тунбърг се изправи тази седмица пред Световния икономически форум в Давос, говорейки за климатичните промени.

„Възрастните продължават да повтарят как дължим нещо на младите, как трябва да им дадем надежда. Но не ви искам надеждата. Не искам да се надявате, а да се притесните. Да разберете страха, който аз чувствам всеки ден. Искам да действате. Да действате така, както се прави при криза. Така както ако в дома ви има пожар, защото такъв има.“

Преди няколко месеца, след горещото лято и поредицата пожари в Европа, Грета Турнбърг обяви протест в защита на климата пред шведския парламент. Призова политиците да изпълнят обещаното в Парижкото споразумение за климата и да вземат мерки, за да бъдат намалени вредните емисии във въздуха.

Ученическият протест прерасна в глобална инициатива на учениците #climatestrike #FridaysForFuture.

Сега Турнбърг отново хвърли ръкавица към световния икономически елит в Давос, като направи видеообръщение: „Някои компании и по-специално тези, които взимат решения, знаят много добре какви ценности жертват, за да продължават да трупат невъобразими суми пари. Предизвиквам тези компании и личности за реални и смели действия за опазване на климата. Да сложат настрани своите икономически цели и да запазят условията, при които да живеят хората. Не допускам и за секунда, че ще отговорите на това предизвикателство. Но ви моля – докажете ми, че греша”.

До Давос Грета отказа да лети със самолет, защото замърсява въздуха. Позицията ѝ бе знак към световните лидери, за които бяха ангажирани около 1500 полета  за участието им в икономическия форум.

16-годишното момиче избра да пътува 64 часа с влак. Целият ѝ багаж бе събран в малък червен куфар. Момичето не се раздели и със своя плакат с надпис: „Ученическа стачка за климата”.

В Давос вместо в хотел Грета се настани в палатка, в която пренощува при минус 15 градуса навън.

Посланието ѝ от Давос: „На места като в Давос хората обичат да разказват истории за успеха. Но техните финансови успехи са на немислима цена. По отношение на климата трябва да признаем, че сме се провалили. Нямам нужда от вашата надежда, искам да изпаднете в паника, искам да действате все едно къщата ни гори. Защото е точно така”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.