SHARE

Дали е чудно, че българите са онези, които се чувстват най-малко европейци (само 51%) от всички останали нации в ЕС?

Като видите листата на БСП за изборите, ще видите, че не е чудно. В нея не намери място лидерът на партията майка на социалистите в ЕС – ПЕС – Сергей Станишев. Очевидно е низвергнат от своите, след като заема този висок европейски пост. За сметка на това шефът на кабинета на Румен Радев – Иво Христов, който доскоро нямаше достъп до информация за тайните на НАТО (вероятно защото е бил възприеман за Путиново прокси), е на избираемото четвърто място. На трето място се подреди заместник министър-председателят по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018 в служебното правителство на Радев – Деница Златева. Т.е. след водачката – Елена Йончева, която също мина през администрацията на т.нар. президент, хората на Решетников с гарантирано място в бъдещия европарламент стават трима.

От нея отпадат Петър Курумбашев и Георги Пирински. Янаки Стоилов е на почетното второ място.

За да е сигурно, че линията на Москва се следва и има приемственост през „вековете“ в листата, и то на пето място, е вицепремиерът Румен Гечев – един от преките виновници за една от най-големите икономически катастрофи на България.

Онези, които наблюдаваха с интерес и големи очаквания развитието на младежите от лондонския клуб „Милениум“, можем да зарадваме с новината, че зам.-председателката му – Цветелина Пенкова, е на девето място, а на десето е бившият щатен служител на ДС Велизар Енчев, който бе депутат от НФСБ.

Че Корнелия поддържа кремълската линия за българската вътрешна и външна политика, знаем отдавна. Все пак тя беше основният изпълнител на „Планът Решетников“ за монтирането на Радев за президент.

Днес обаче и премиерът Борисов не пропусна да се прояви. Той се появи изненадващо на събиране на собствения си актив, след като новината за листата на БСП беше вече известна. Целта му сякаш бе много повече да се изкаже по този въпрос, отколкото за да подкрепи собствените си кандидати по време на представянето на ГЕРБ платформата за евроизборите.

Борисов определи БСП листата като „шпионин – Държавна сигурност – шпионин – Държавна сигурност“. Подкрепи Сергей Станишев, като каза: „В момента имаме един българин на най-висок пост в света – Сергей Станишев, лидерът на ПЕС, левият Манфред Вебер. Невключването му в листата показва, че нашите опоненти вече нямат нищо общо с европейските социалисти – това ще бъде тълкуванието навън“. И накрая, но не последно място побърза да уточни, че дори „Русия няма нищо общо с тази листа“, както най-вероятно партньорите му от СДС биха казали. Според него и на Москва й било писнало от тези, които я били лъгали многократно за „Белене“ и „Южен поток“. Имаше и реплика за много троянски коне, които очевидно ще влязат с тази листа, но на кого са и защо са, след като не са на Русия и Кремъл, остава да загадка явно…

Кажете, как да тълкуваме думите му освен като отчаяно уверение към Путин, че все пак, както и да изглежда листата на БСП, в която има поне трима очевидни пратеници на Решетников-Радев-Нинова, то той си остава по-верен и по-сигурен партньор. Поне това четем в изявлението – те ви излъгаха за „Белене“ и „Южен поток“, аз ще го строя… Европа дали чува това, както го чухме ние?

Текстът е допълнен след публикуването му:

В крайна сметка в БСП се случи бунт, който доведе до бърз обрат. Изпълнителното бюро настоя листата да се гласува човек по човек, вкараха допълнително имена, като между тях беше и това на Сергей Станишев и я преподредиха генерално. Така от избираемото второ място изпадна Янаки Стоилов, изместен от никому неизвестния 31-годишен депутат първи мандат Петър Витанов. Трета е младата комсомолка от клуб „Милениум“ Цветелина Пенкова. За тези от вас, които са забравили, това са младите ентусиасти, които ще оправят България, като подкрепят Ирина Бокова за шеф на ООН. Четвърти остава Иво Христов – правилата са, че водачката – Елена Йончева, и представителите на гражданската квота не могат да бъдат размествани, така че и десети си остава Велизар Енчев. Станишев достигна до избираемото пето място. Шести е зам.-министърът на образованието от кабинета „Орешарски“ Иван Кръстев. Седма е Деница Златева, а Румен Гечев е осми. Девети е евродепутатът, който на предишните избори измести Станишев от лидерската позиция заради грешката в преференциите, станал известен поради това с прякора 15/15 – Момчил Неков.

В заключение Корнелия Нинова заяви, че тя отказва да носи отговорност за тази евролиста.

Завеса.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.