SHARE

Разбира се, тази седмица офанзивата на иракското правителство и кюрдските сили срещу ДАЕШ в Мосул е в центъра на вниманието, но в т.нар. Широк Близък изток кипят процеси, които също заслужават  внимание.
В Мароко и Ливан е на път да се разрешат завързани политически кризи, а в Йемен бунтовниците от шиитското малцинство на хутитите, подкрепяни от Иран, нарушиха примирието  в гражданската война.
Прегледът на най-важните теми в близкоизточните медии тази седмица е изготвен от Джауад Хамдани и Дорейд Джасим.

––––––––––––––––––––––––––––-

Битката за Мосул отклони вниманието на света от кланетата в Алепо – коментар

Битката за Мосул измести вниманието към битката за Алепо, която дискредитира Русия и това ще облекчи Москва от критиките и ще отдалечи Дамаск от отговорност и наказание, започва коментара си Рагида Дергам за панарабския вестник „Аш-шарк ал-Аусат“. Изтласкването на ДАЕШ от Мосул би било в интерес на арабите сунити като цяло, а освен това е и в интерес на Иран и шиитите в Ирак.

Ликвидирането на ДАЕШ е глобална задача и тема за съгласието между Запада и Изтока, няма спор за необходимостта за военно решение на проблема. Всички индикации са, че продължаващата военната битка ще приключи с освобождаването на Мосул от ДАЕШ, а ликвидирането на групировката в Ирак ще я отслаби в Сирия. Битката за Мосул може да даде военно решение в рамките на седмици, но сблъсъкът на конфликтни позиции след битката ще създаде усложнения, които може да доведат до прекратяването на една съпротива и раждането на друга.

В същото време стана ясно, че кръвопролитията в Алепо ще спрат, ако се спазят обещанията, договорени от заинтересованите страни, които се срещнаха в Лозана. В Лозана, на първо място, според източник, близък до министерските разговори, са включени Съединените щати, Русия, Турция, Саудитска Арабия, Катар, Иран, а после Ирак и Египет, последните две присъединени в разговорите по искане на Техеран. Но Великобритания и Франция са изключени по искане на Русия, със съгласието на САЩ. Източникът съобщава, че казаното от руския посланик в ООН Виталий Чуркин относно съгласието на Турция, Саудитска Арабия и Катар да убедят сирийските опозиционни групи да се отделят от „Джабхат ан-Нусра“ е правилно, но не отразява цялата истина. Посланик Чуркин отрече, че Русия се задължава да даде нещо в замяна на това отделяне.

Източникът потвърди, че постигнатото в края на преговорите е, че тристранната коалиция Турция – Саудитска Арабия – Катар е изразила „готовността си за използване на влиянието си върху въоръжената сирийска опозиция за отделяне от „Джабхат ан-Нусра“. Обаче на Русия се пада паралелната отговорност за взаимодействие с режима в Дамаск и гарантиране замразяването на военната операция в Алепо, за да спре системното убийство на цивилни граждани и прекратяването на обсадата, и руснаците са се съгласили, а твърдението на Чуркин е лъжа. Източникът изтъкна, че обсъждането не засяга бъдещето на сирийския президент Башар Асад, защото фокусът е върху Алепо.

В същото време организацията ДАЕШ се разпростря от Ирак към Сирия и това може да усложни още повече положението и най-голямата победа, към която се стремят от оста Русия – Иран – режима на Асад и шиитските въоръжени групировки, симпатизиращи на Техеран. Препоръката на САЩ относно Мосул е, че иракското правителство трябва да забрани на „въоръжените милиции“ да влязат в Мосул и да не предизвикат гнева на страните от Персийския залив, а кюрдите да забранят на ПКК да участва в битката, за да не предизвика гнева на турците.

 

Консултациите за оформянето на мароканско правителство връщат политическата реторика към помирение

Политическите консултации вървят към обявяване на новото мароканското правителство в спокоен и нормален ритъм, особено след като Абдулилах Бин Киран успя да преодолее най-големите трудности и психологически бариери на срещата си със своите ожесточени опоненти: Хамид Шубат – генералния секретар на ислямистката партия „Ал-Истиклал“, и Идрис Лашакр – генералния секретар на Партията на социалистическия съюз на народните сили, съобщава панарабският сайт „Илаф“. Политическите консултации имат конституционен праг, а Бин Киран, министър-председател на бившето правителство,  смята, че е преодолял един от най-трудните етапи на състезанието веднага след като успя да изпревари своя най-сериозен съперник в лицето на генералния секретар на партията „Автентичност и съвременност“ Илиас Омари и предотврати шансовете му за победа. Сред мароканските партийни среди широко се споделя мнението, че вече е невъзможно да се предложи на друга партия или други лица да създадат правителствен екип, а и нямат конституционно и политическо основание, като се има предвид, че резултатите от последните парламентарни избори не са отбелязали голям победител, нито пък напълно някоя партия е получила твърде малко гласове, за да не участва в управлението на страната.

Крал Мохамед VI, направил всичко възможно да съжителства с всички плюсове и минуси на приключилия мандат на Бин Киран, не пожела да прекрати експерименталното съставяне на широка коалиция, тъй като няма убедителното основание да го направи. Мароканските ислямисти въпреки всичко, което може да се каже за тях, оформят смесен електорат от консерватори и умерени хора. Сред тях има хора от средната класа, гласуваща за тях, за които не е задължително да ходят редовно в джамиите. След сигналите за успокоение заинтересованите страни смекчиха обвинителния тон.

 

Харири подкрепя кандидатурата на Мишел Аюн за президент в Ливан, докато заплахата от гражданска война е по-сериозна, отколкото изглежда и някои предполагат

Както се очакваше, председателят на политическа партия „Таяр ал-Мустакбал“ Саад Харири обяви голяма промяна в позицията си по отношение на президентските избори, съобщавайки, че подкрепя бившия си съперник и председател на партията „Промяна и реформи“ Мишел Аюн, тъй като се опасява от гражданска война и се надява на сключването на споразумение, подсигуряващо функционирането на държавата и нейните институции, предава сайтът „Ас-Сияса“. В своя реч в присъствието на мнозинството от членовете на неговата парламентарна група начело с бившия премиер Фуад Синиора Харири обяви подкрепата си за избора на Аюн за президент.

Харири говори за инициативата си за прекратяване на президентския вакуум, като се опита да помири християните и ги предизвика да постигнат консенсус за инициативата му за кандидатурата на лидера на партия „Таяр ал-Мурда“ Сюлейман Фаранджия за президент. След това се пренесе към кризите в стандарта на живот, икономиката и ширещата се корупция в институциите. Езикът на разделянето, ставащ още по-разпространен сред ливанците, провалът на Таифското споразумение и замяната на режима с милициите започват да надделяват, твърди Харири и предупреди, че ситуацията е по-сериозна, отколкото изглежда или някои смятат, намеквайки за задаващата се заплаха от гражданска война в резултат на тези условия. Той напомни за предишните периоди на президентски вакуум, когато  решаването му през 1958, 1988 и 2007 г. е било бламирано умишлено

Харири заяви, че „избирането на президента на републиката е основата за поддържането на стабилност, а кризите и опасностите пред нас могат да бъдат решени чрез изграждането на институции начело с президентството“. Според него, който иска да постигне баланс между държавата и незаконното оръжие, трябва да сложи край на президентския вакуум, и който иска да даде на Ливан възможност да се възползва от помощите за поемане тежестта на бежанците, трябва да даде шанс да се сложи край на президентския вакуум. Харири добави, че се е споразумял с генерал Аюн за държавата и никой няма да прави промени в управлението освен с одобрението на всички ливанци. „Ние се разбрахме да започнем реформи в икономиката с нормални условия за живот на ливанците. Разбрахме се да наложим пълен неутралитет над държавата ни относно сирийската криза, от която ние трябва да защитим нашата страна, и ако приключи кризата, ще работим за възстановяването на отношенията със сирийската държава“, казва още Саад Харири, който е син на убития от сирийските тайни служби ливански министър-председател Рафик Харири. Политикът призна потенциалната политическа цена за своя ход: „Да, това може да бъде огромен риск, аз съм готов да заложа себе си и репутацията си хиляда пъти за Ливан.“

След прокламацията на Харири за подкрепата му за кандидатурата си за президент Аюн посети Харири в дома му и проведе среща с него, след като съобщи за намерението си да осъществи подобни посещения на редица лидери, особено председателя на парламента Набих Барри и председателя на Партия „Ал-Ликаа ал-Демократи“ Уалид Джумбулат. Четирима депутати от партията „ Таяр Ал-Мустакбал“ обявиха отказа си да подкрепят решението на председателя на партията Саад Харири за номинацията на лидера на генерал Аюн за президентския пост. Председателят на парламентарната група на партията Фуад Синиора заяви: „Естествено е да съм плътно до Ал-Харири, бях и ще остана.“ Но той подчерта, че няма да избере Аюн за президент на републиката.

Американски длъжностни лица след нарушеното от хутитите примирие в Йемен: Ирански оръжия идват за хутитите през Оман

 

Международният специален пратеник в Йемен Исмаил Уилд Ал-Шейх Ахмед обяви примирие в продължение на 72 часа, подлежащо на удължаване, като това е шестото примирие, но хутитите го нарушиха още през първите няколко часа, разказва панарабският вестник „Аш-Шарк ал-Аусат“. Все повече източници съобщават, че Иран е засилил въоръжаването на хутитите, преминаващо през оманска територия. Оманското външно министерство отрече изявленията на американски, западни и ирански длъжностни лица, публикувани в обширен доклад на Ройтерс. Според доклада ескалират доставките на оръжия за хутитите в Йемен през Оман. В декларация оманското външно министерство е заявило, че докладите на Ройтерс са напълно безпочвени и няма никакви оръжия, преминаващи през територията на Оман. В декларацията се казва още, че „тези въпроси са били обсъдени с редица страни в арабската коалиция, САЩ и Великобритания и бяха опровергани като неоснователни наред с това, че йеменското крайбрежие е близо до оманското и не попада под контрола на никоя държавна власт в Република Йемен, следователно тези брегове са на разположение на търговците на оръжие“.

В доклада на Ройтерс се съобщава, че това би могло да доведе до увеличаване темпото на доставките на оръжие през последните месеци, а длъжностните лица са заявили, че това включва ракети и малки оръжия, като така се изостря проблемът със сигурността на Съединените щати, които извършиха през последната седмица атаки върху мишени на хутитите с ракети „Круз“ в отговор на неуспешните ракетни атаки над боен кораб на американския флот. Длъжностните лица заявиха, че голяма част от контрабандата е през Султаната на Оман, граничещ с Йемен, включително чрез сухопътни маршрути, възползвайки се от пропуските в границата между двете страни. Висшестоящо лице от американската администрация заяви, че Вашингтон е информирал Оман за своите опасения, но не уточнява времето, в което това се е случило. Официалното лице каза: „Ние сме притеснени за трафика на оръжия от Иран до Йемен и ние пренесохме тези опасения върху тези, които поддържат връзки с хутитите.“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.