SHARE

България е на най-ниско място (109-о световно) по свобода на словото от всички държави – членки на ЕС, а Източна Европа е второто най-опасно място за журналисти след Сирия и Йемен. Това сочи последната класация за свободата на словото на “Репортери без граници”. Като основни предизвикателства пред страната се посочват корупцията, тайните споразумения между олигарси и медии и медийният монопол на Делян Пеевски.

„България се класира на най-ниското място в Световния индекс на свободата на пресата от всички членки на ЕС. Това се дължи на среда, в която превес взима корупцията и заговорите между медия, политици и олигарси, включително Делян Пеевски, бивш началник на българските служби за сигурност и собственик на „Нова българска медийна група“. Неговата компания притежава шест вестника и контролира близо 80% от разпространителите на печатни медии. Разпределянето на европейски средства от правителството към определени медии е осъществено с пълна липса на прозрачност, вследствие се подкупват редактори, за да отразяват в добра светлина правителството в политическите си репортажи или да се въздържат от покриване на определени проблематични истории като цяло.“

Съседна Румъния е на 46-о място, а освен това пред страната ни се намират държави като Боливия и Габон.

 

Източник: Репортери без граници

В световен мащаб според доклада медйината свобода никога не е била толкова застрашена. Нивото на ограниченията и нарушенията над свободата на словото се е покачило с 14% за едва пет години, а за същия период общият индекс за Балканите и Европа е скочил на 17%. Страни като САЩ и Великобритания са надолу в класацията след вота на Тръмп и Брекзит и са определени като белязани от отровни журналистически практики – разпространение на фалшиви новини и дезинформация.

Свободата на словото е уронена там, където се въздигат авторитарни режими. Като примери са посочени Турция, също и Русия, която е на дъното на класацията заедно със Северна Корея, както и Полша и Унгария, които също отбелязват спад, но въпреки това се намират по-високо от България.

Източна Европа се сочи и като второто най-опасно място за журналисти след Сирия и Йемен. Две трети от страните на Балканите и в Централна Азия попадат под или около 150-ото място. Китай и Виетнам са сочени като най-големите страни – затвори за журналисти. Но ако индикаторите в тези страни не посочват голям ръст в сравнение с преди, то за Балканите ръстът на репресии е най-значителен за последната година – 3,8%.

“Скоростта, с която демокрациите се приближават към повратната точка, е обезпокоителна за онези, които разбират, че ако не е осигурена свобода на медиите, нито една от другите свободи не може да бъде гарантирана”, сочи докладът. 

Индексът за световната свобода на словото показва свят, в който атаките и репресиите над медии са нарастващо явление, а авторитарните лидери стават все повече.

Тъмният анонс на доклада е красноречив: “Навлизаме в ерата на постистините, пропагандата и репресията над свободата – най-вече в демократичните държави.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.