SHARE

Ги Верхофстад е един от най-ярките гласове на Европа. Той е един от онези, които не са спрели дори за миг да вярват в европейския проект и бъдещето на Стария континент. Бивш министър-председател на Белгия (1999-2008), водач на либералите в Европейския парламент от 2009 г., Верхофстад направи и два опита да заеме поста на председател на Европейската комисия. По повод заключението на американските служби за сигурност, че Русия се е намесила в американските избори, той пише за хибридната война на Русия срещу Запада в статия за Project Syndicate.

И ФБР, и ЦРУ установиха, че Русия е водела хакерска и дезинформационна кампания, целяща на повлияе на президентските избори в САЩ в полза на Доналд Тръмп. Може и никога да не разберем колко успешна е била руската кибероперация, но знаем, че Кремъл получи желания резултат. Списание Time грешно обяви Тръмп за човек на годината. Очевидно това бе годината на руския президент Владимир Путин.

Атаката над САЩ може и да е предвестник за намеса в изборите в Европа, чиито служби сега се опитват да противостоят на руските кибероперации преди поредицата важни избори през 2017 г., включително в Нидерландия, Германия и Франция. Предишните кибератаки в Европа притеснително наподобяваха хакването на ръководството на Демократическата партия, за което се твърди, че е поръчано от Русия.

В началото на 2015 г. групировка, обвързана с руското правителство, хакна немския Бундестаг, открадна поверителна информация и я даде на WikiLeaks, които я публикуваха. Службата за защита на конституцията обвини Русия, че е дирижирала подобно нападение и над компютърните системи на немското правителство. В същото време през ноември Европейската комисия също претърпя атака от голям мащаб и макар извършителят да е неизвестен, са малко хората и организациите, способни да извършат подобна операция.

Кибератаките са само един елемент от хибридната война на Русия срещу Запада. Тя също така помага на крайнодесните националистически организации и популистките движения сред Европа, като например дава заеми на Националния фронт на Марин льо Пен във Франция и дялка образите на политиците от евроскептичната британска партия UKIP в праймтайма на Russia Today.

Президентът на САЩ Барак Обама най-накрая обеща да отговори на Путиновото нападение над американската демокрация – но трябваше да направи повече и действа по-рано. Би било наивно от страна на Европа да очаква подкрепа и от идващата администрация на Тръмп. Главния стратег на Тръмп Стивън Банън – бивш изпълнителен директор на американския alt-right* дезинформационен сайт Breitbart News** – открито предложи да помогне на Льо Пен да спечели френските президентски избори следващата пролет.

Русия официално си признава, че само за 2016 г. са изхарчили €1,2 млрд. ($1.25 млрд.) за медийни кампании в чужбина. В ЕС се появиха хиляди сайтове за фалшиви новини, много от тях с неясна собственост: бройката на дезинформационни сайтове се е удвоила в Унгария през 2014 г., в Чехия и Словакия са се появили нови 42 сайта, които замърсяват информационната екосистема на ЕС. И не толкова тайно Кремъл харчи стотици милиони долари, за да захранва пропагандни издания като “новинарска” агенция Sputnik – въпреки срива на руската икономика.

Руските дезинформационни кампании са сложни и многопластови, но тяхната мисия е да подкопават доверието в западните демократични власти. Троленето в социалните медии е един от методите. Социалните медии също така са ключови в руската стратегия за исторически ревизионизъм (твърдението, че Русия сама е спечелила Втората световна война, е прекрасен пример за този подход). Те също така използват конспиративни теории, разпространявани сред европейски и американски националистически движения, които обвиняват Запада във всякакви неща – например че е предизвикал войната в Украйна, или отричат действителността – например че не присъстват руски войници в Крим и Украйна.

За да се защити Западът от това яростно нападение, той трябва да насърчи медийната свобода, да награждава отговорността и предостави правни възможности, с които да се изключат каналите за системна дезинформация. Една положителна стъпка бяха скорошните промени в бюджета на ЕС за 2017 г., с които се подсили екипът на StratCom от Европейската служба за външна дейност, който е ключов за разобличаването и развенчаването на дезинформацията. Но ЕС и НАТО трябва да си научат урока от американските избори, като подсилят общите европейски киберзащити и подтикнат държавите членки да разширят собствените си киберзащити. В политически аспект на Путин трябва да му бъде казано, че чуждестранната намеса в националните избори ще има тежки последствия за руските икономически интереси.

Отвъд правителствените действия трябва също така частният сектор и гражданското общество да увеличат усилията си в потвърждаването на това дали онлайн новините са акуратни, балансирани и достоверни. Ако организациите работят заедно, това може да бъде постигнато. Например Русия прекрати шведското издание на Sputnik, защото шведските медии не използваха продуктите му.

И въпреки че Facebook даде знак, че ще подобри метода си на подбиране на съдържание, самоволните мерки може да не са достатъчни: няколко немски депутати заявиха, че може би е нужно законодателство, за да се прочистят социалните медии. Най-силната защита на Европа е нейната свободна преса, обединена с неправителствените организации, които разобличават лъжите.

Европейците не трябва да се примиряват с настоящото състояние на свободната преса. Все пак Breitbart News вече е в Британия и планира да се разрасне в ЕС. Дни след избора на Тръмп от New York Times предадоха, че “Марион Марешал льо Пен, племенницата на Марин льо Пен и надигаща се сила в Националния фронт, е туитнала: “Отговарям с „да“ на поканата на Стивън Банън… да работим заедно”.

Западните демокрации навлизат в променлив период и Русия вече не играе по правилата, които важаха дори в най-мрачните дни на Студената война. Путин активно води хибридна война срещу Запада, която ние тепърва започнахме да разбираме, а какво остава да ѝ се противопоставим. Време е да защитим ценностите си. 2016 г. ни показа мащаба на Путиновото предизвикателство пред западните демокрации. През 2017 г. трябва да се изправим и победим неговите тактики.

lt-right – алтернативното дясно в САЩ, което има богата армия от тролове, разпространяващи всякакви конспиративни теории – от рептилите и кемтрейлс до това, че всички с противоположно мнение са платени от Сорос. Това е и движението, което обича да плаши с инвазии от мюсюлмани джихадисти, а някои привърженици смятат, че евреите контролират света. От Washington Post са изготвили подробен материал, който анализира техните тролски атаки, убеждения и тяхната цел [бел. прев.].

**Повече за пропагандния сайт Breitbart News и неговото разширяване в Европа може да прочете в “Американската “Правда” идва в Европа” [бел. прев.].

Колаж: Daniel Marsula/Post-Gazette

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.