SHARE

Името на Тръмп няма да бъде допуснато в избирателните бюлетини в щата Вашингтон, ако президентът не успее да покаже своите данъчни декларации преди изборите през 2020 година.

Законодателите от Вашингтонския щатски сенат одобриха основната нормативна уредба, която задължително ще изисква от всички кандидати за президент да представят личните си данъчни декларация за последните пет години, за да могат техните имена да бъдат включени в бюлетините и за предварителните, и за генералните избори.

Високопоставени източници предупредиха, че законът може да бъде изправен пред трудна съдебна битка въпреки очевидната конституционна съобразност.

„Изискването за оповестяване, което предлагате, вероятно е конституционно“, пише в писмо до щатския сенат главният прокурор на щата Вашингтон, който отбелязва, че предложението „определено ще бъде оспорено в съда“.

Вносител на законопроекта беше и щатският сенатор от Демократическата партия Пати Кудерер, която заяви, че политическите норми, свързани с оповестяването на данъчните декларации, са били пренебрегвани само от Тръмп.

„Въпреки че оповестяването на данъчни декларации е норма за последните 40 години на президентските избори, за съжаление ние видяхме, че тази норма е нарушена“, каза тя според CBS.

Вашингтон не е единственият щат, който приема законодателство, което да кодифицира стандартни практики, свързани с оповестяването на данъците на кандидатите за президент, след като г-н Тръмп отказа да представи своите по време на изборите през 2016 г., позовавайки се на предполагаем одит. Няма нищо, което да попречи на кандидат за президент да оповести своите данъчни декларации в хода на текущ одит.

Ню Джърси също внесе в Щатското общо събрание подобен законопроект, който да принуди кандидатите да оповестят последните си данъчни декларации. Републиканците твърдят, че принудителното разкриване на информация създава прецедент, който поставя общите избори на „рискована основа“.

„Стоим на ръба, когато се опитваме да поставим условия на федерални избори“, каза Ханс Зайгер, републиканец от Вашингтон.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.