SHARE

В Русия бе декриминализирано домашното насилие. В САЩ Доналд Тръмп спря финансирането на чуждестранни организации, които защитават и застъпват правото на жените на аборт. Миналата година полското правителство пък искаше да въведе пълна безусловна забрана на абортите. Протестите в страната разколебаха управляващите от мярката и те се задоволиха само с това да спрат финансирането за ин витро процедури.

Аборти, ин витро, домашно насилие и правозащитни организации, занимаващи се с правата на жените. Авторитарните лидери от Изток и Запад си намериха нова мишена – жените.

Това, което възприемаме за неизменни човешки права и достижения на съвременното общество, изведнъж се оказа поставено под въпрос. И ако демагогията на Доналд Тръмп предвещаваше ограничаване на правата на имигранти, които по негови думи “внасят дрога, внасят престъпност, те са изнасилвачи и някои, предполагам, са добри хора”, то, оказа се, далеч по-притеснителни за новия американски президент са абортите.

Затова и замрази финансирането на международни неправителствени организации, ако те се застъпват за правото на аборт или водят информационни кампании за абортите, още в първия понеделник от своя мандат.

А ако се съди по предизборните му заявки скоро може да отпадне и правото на аборт на федерално ниво.

В Москва пък депутатите от руската Дума одобриха почти единодушно (с 385 гласа „за“ и 2 “против”)  намаляването на наказанията за домашно насилие и на практика, ако насилието не се повтаря твърде често и не води до сериозни наранявания – то деяниятието няма да се смята за престъпление.

С други думи, няма проблем да се бият жените, стига да е нерегулярно и по малко.

При по-сериозни случаи на домашно насилие извършителят е заплашен от глоба до 30 000 рубли (ок. 470 евро), 15 дни арест или 120 часа общественополезен труд.

В Русия всяка година 14 000 жени биват убити от членове на своето семейство, от които 75% процента в опит да напуснат съпруга си, сочат данните на ООН.

Новите стари ценности

Тези нови политики идват от много близки по разбирания политици – и Тръмп, и Путин, и полският Качински имат авторитарни тенденции и се крият зад думата “консерватори”. В кабинета на Тръмп има религиозни фундаменталисти като вицепрезидента Майк Пенс, които вярват, че трябва да наложат собствените си разбирания за християнството върху всички останали, в Полша католическата църква има огромно влияние над политическия и обществения живот, а в Русия Путин отдавна е възприел православието за инструмент, с който да прокарва политики в страната и отвъд нея.

Така, скрити под набожната маска, те се опитват да направят държавите си “велики отново” – което означава да възродят носталгията по отминалите времената, в които женатата трябва “да си знае мястото”.

Този кръстоносен поход има корени в най-дълбоките дебри на демагогията. Потърпевши не са само жените, а всички – защото той е знак, че бавно, но сигурно все повече права ще бъдат поставяни под въпрос.

И тези процеси ще застигнат и България, в която вече се чува подобна реторика от почитателите на новия американски и вечния руски президент.

Част от гражданските ни права и свободи ще се окажат нехристиянски – така в България един директор на музей искаше да покръства бежанци. Други ще се окаже, че застрашават националната сигурност, за трети ще измисли друга причина.

Тези права ще трябват да бъдат защитени. Скоро хората, които не искат да заемат страна, да се “политизират”, ще им се наложи да го направят, за да защитят живота, който имат.