SHARE

Какво може да се напише за дебат, когато 70% от изявленията на единия кандидат са лъжи? И още 14% полуистини? Това е процента лъжи, които е изговорил Доналд Тръмп по време на своята кампания. Само 16% от неговите думи са истина или почти истина според спечелилия “Пулицър” измерител на истинността Politifact. Също така на настоящия дебат лъжите му буквално се разпростират във всички теми от – търговски споразумения, данъчна политика, парите, които бащата на Тръмп му е дал, работни места, борба с престъпността, международни отношения.unnamed-1

 

Една от първите уловени лъжи, за която още по време на дебата зрителите хванаха Тръмп, е, когато той отрече някога да е казвал, че световното затопляне е китайска конспирация. Тръмп дори има tweet, в който твърди точно това.

“Концепцията за глобалното затопляне е създадена от и за китайците, за да направят американската производителност неконкурентна”, пише Тръмп през 2012 г.

В сравнение със своя опонент 28% от изявленията на Клинтън са лъжливи, 22% са полуистини и 52% истини. Самата Клинтън на няколко пъти призоваваше factcheck-ърите (медия, която се занимава с проверка на факти в политически изяви) да си свършат работата.

Една грозна кампания, олицетворена в един дебат” е редакционното мнение на New York Times.

“Сблъсъкът в понеделник вечер между Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън бе спектакъл със сигурност. Нищо повече от едно огромно телевизионно риалити с десетки милиони зрители, колкото футболен шампионат.“ „Дебатът на века” го нарече Drudge Report. “Америка на ръба”, написа Huffington Post. За първи път превъзнасянето навярно бе правилно, имайки предвид близостта на социологическите проучвания и близостта на изборите.

„В зависимост от това през колко предубедени очи го гледате г-н Тръмп постигна, надмина или се провали в очакванията към него, които така или иначе бяха ниски. Той лъже неистово, откакто е в надпреварата, и отново бе хванат в лъжи тази понеделнишка вечер (повтаряйки, сред другите лъжи, обвинението, че Хилъри Клинтън е твърдяла, че президентът Обама не е роден в САЩ [кампания, започната от самия Тръмп]. Но каквото и да стори Тръмп, стига да не си свали гащите пред аудиторията на университета “Хофстра”, щеше да задържи подкрепата към него от голяма част от американския електорат.

Г-жа Клинтън също постигна, надмина или се провали в очакванията към нея, които бяха различни от тези към Тръмп. Тя трябваше да покаже както лекота в изказа си, така и познания, да бъде сериозна, но не крещяща, забавна, но не и лекомислена, умна, но не и педантична, както и да e способна да се изправи срещу грубияна. В крайна сметка тя се справи, отговаряйки на неговите атаки и уверено представяйки своята критика от висотата на позицията ѝ.

[…] Дебатът имаше странно, навярно трагично измерение. Абсурдно е, че съдбата на надпреварата за бъдещето на нацията може да стигне дотук, или че един 90-минутен телевизионен дебат може да бъде изпълнен с толкова лъжи”, завършва изданието.

След края на дебата повечето критици смятат, че Хилъри Клинтън е спечелила. Проучване на CNN  показа, че Хилъри Клинтън печели този дебат с 62% срещу 27% за Тръмп.

Един от най-реномираните социолози в САЩ – Нейт Силвър от агенция FiveThirtyEight, коментира, че 35% преднина на Клинтън в проучването на CNN е третата най-голяма разлика в историята, като преди него се нареждат единствено първият дебат между Мит Ромни и Барак Обама и дебатът с въпроси от публиката между Бил Клинтън и Буш-старши.

 

Също така Нейт Силвър пише, че тези резултати трябва да покачат подкрепата към Клинтън с 2 до 4%. 

 

 

По време на дебата Доналд Тръмп на три пъти е взел думата от Хилъри Клинтън, а още 24 пъти се е опитал да я прекъсне. От своя страна Клинтън нито веднъж не е взела думата от Тръмп и само пет пъти се е намесила докато той е говорел.

 

 

За резултатите от дебата американския писател Стивън Кинг пише, че “Хилъри е избърсала пода с него”

 

 

И допълва, че кучето му Моли – известна още като “Нещо от злото” се подготвя да модерира следващия дебат между Клинтън и Тръмп, защото ако някой може да накара Тръмп да млъкне това е Моли. 

 

 

По време на дебата Тръмп каза, че е имал добър темперамент по-добър от този на Хилъри Клинтън. В тази връзка потребители в twitter припомнят неговото участие на реалити мачовете мачовете на Световната кеч федерация. Които са и добра метафора за спектакъла на цялата му кампания.

 

*Корекция: В първата версия на статията не беше уточнено, че данните на Politifact са за всички изявления на двамата кандидати, а не само за тези от провелия се на 27 септември дебат. 

SHARE