Надя от Pussy Riot за домашното насилие: Fuck this shit

Надя от Pussy Riot за домашното насилие: Fuck this shit

SHARE

Руският парламент официално декриминализира домашното насилие. “Не се засягаме, ако мъж бие жена си”, заяви сенатор Елена Мижулина (жена!), чиято роля в руското правителство е да изразява най-канибалистичните мисли на т.нар. руски елит. Тя е в подкрепа на строгите ограничения на аборта, данък “развод”, осъждането на всякаквo полово и сексуално различие. Идиотският сюрреализъм бързо се превръща в реалност с помощта на парламента, който публикува закони по-бързо, отколкото зайците се развъждат. Точно както в Америка и тук се случва.

За да бъдем прецизни, Русия никога не е имала особен закон за домашното насилие. Жертвите никога не са били защитавани. Руските феминисти се борят за създаването на такъв закон от години. Домашното насилие просто никога не е било признавано от руската правоприлагаща система. Полицията не реагира на сигнали от жени за насилие у дома.

“Защо си дошла? Нали не те е убил?”, ще кажат на жената, която е отишла в районното. “Когато те убие, тогава може да подадеш сигнал и ще разследваме убийството.”

Виждала съм много жени в затвора, които след десетилетия на унижения са решили да отвърнат и те или раняват или убиват съпрузите си. Самоотбраната никога не се прилага в руските съдилища. Всички тези жени са в затвора за 8, за 10 години – като убийци.

12 000 жени умират годишно от домашно насилие: 1 жена на всеки 43 минути. “Ако те бие, значи те обича”, гласи старата руска поговорка, която от векове майките предават на дъщерите си. Новият закон, който декриминализира домашното насилие, подсили и легализира тази ужасна ситуация, която се случва в страната ми от години.

Когато жестоките хора, неможещи да се контролират, знаят, че могат да бият половинката си или възрастен родител или дете, те могат да го правят ежедневно и никога няма да бъдат наказани за това.

Ако сте жертва на домашно насилие в Русия, няма къде да отидете. Трябва да стоите с насилника си – бил той съпруг/баща/който-и-да-било. Докато той не ви убие или вие него. 

Не би било честно да се каже, че изобщо няма приюти за домашно насилие. Има 150 приюта в Москва (град с 12 милиона души). Трябват ни повече. Наместо да помогне на онези, които се опитват да спасят здравето и живота на жените, правителството се опитва да им пречи.

Има няколко изключителни феминистки активисти и политически камикадзета, които се опитват да намерят подслон за жени – и те се борят с бруталната руска бюрокрация и правителството, което осъжда всеки опит за справедливост като намеса във вътрешните дела на Русия, опит за подкопаване на страната или злонамерена дейност, платена от Запада.

Путин строи нов консервативен ред из целия свят. Той прави всичко по-силите си, за да създаде една ретроградна, женомразка, морално и икономически покварена империя.

Минаха блажените времена, в които живеещите в Америка имаха лукса да не обръщат внимание на случващото се в Русия. Минаха времената, в които на мен трябваше да ми пука само за Русия и да не мисля за американската политика. Нека се интересуваме един от друг и да се противопоставим на женомразкия канибализъм, завзел на толкова места власта. Отрежете мазните им пипала и не позволявайте на неофашистката им чума да се разпространи.

Нека сме наясно: Това не са „традиционни ценности“, това е потисничество, това е подкрепа за насилието и това е защита на старите привилегии. Fuck this shit.

Автор: Надя Толоконникова за Dazed.
Снимка: Александър Софеев

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.