SHARE

България е най-корумпираната страна в ЕС. Това показва индексът за възприятие на корупцията през 2016 г. на „Трансперънси интернешънъл”. Станата ни заема “челното”  75-о място от 176 страни, при които е проведено проучването.

Страната ни дели 75-о място с Турция, в която има авторитарен режим, Тунис, чийто път към демокрацията започна през 2011 г., и Кувейт, който има почти неограничен във властта си емир.

Близо до нас са Гърция, която е на 69-а, Италия – 60-а, и Румъния – 57-а, а зад нас е Русия, която си дели 131-вото място с Казахстан, Иран, Непал и Украйна.

Screen Shot 2017-01-26 at 12.48.40 PMИндексът се изчислява на база на допитвания до експерти и частни предприемачи в различните страни за това какво е доверието им в публичните институции като полицията и съдебната система, как действат антикорупционните закони и каква е зависимостта на държавните служители от връзки, подкупи и изнудване.

На база на допитването всяка страна получава оценка от 0 до 100, като максималния брой точки би означавал, че в страната няма абсолютно никаква корупция.

Така на първо място са Дания и Нова Зеландия с 90 точки, следвани от Финландия с 89 т., Швеция (88), Швейцария (86), Норвегия (85), Сингапур (84), Нидерландия (83), Канада (82)  и десето място е поделено между Германия, Люксембург и Обединеното кралство с 81 т.

България получава 41 т., което е под общото средно ниво от 43 от 100.

В дъното на класацията са Ирак и Венецуела със 17 т., Гвинея-Бисау (16), Афганистан (15), Либия, Судан и Йемен с 14 т., Сирия (13), Северна Корея (12), Южен Судан (11) и последна от всички 176 стани е Сомалия с 10 т.

От “Трансперънси интернешънъл” коментират, че не се отбелязват значителни промени в Европа и Централна Азия, но предупреждават, че застоят не намалява риска от допълнително ерозиране на институциите.

От международната организация също напомнят, че добрата правна рамка не е достатъчна. “Нужно е ефективно прилагане на антикорупционните правила.”

Те също така отбелязват, че в много от бившите комунистически страни се забелязва тенденция едри бизнесмени да стават депутати или местни управници и това се възприема за нормално.