SHARE

Тарас Кузио от Атлантическия съвет коментира значимостта на признаването на автокефалната църква в Украйна. Вчера Св. Синод на Руската православна църква прекъсна общението си с Вселенската патриаршия, смятана за водач на православния свят – схизма и историческо събитие, невиждано от почти 1000 г., когато през 1054 г. католическата и православната църква се разделят. 

Решението идва, след като Вселенският патриарх Вартоломей призна автокефалията на Украинската църква – сериозен удар върху имперската доктрина на Москва. Независима патриаршия имат повечето православни страни в света като Украйна. 

 

Решението да се даде автокефалност на Украинската църква трябва да бъде разбрано по три начина:

На първо място – големина и власт. На Гърция и на Константинополския патриарх им втръсна от руската намеса  и гледат на автокефалната Украинска православна църква като на начин да намалят големината ѝ. В СССР две трети от руските енории бяха в съветска Украйна. Днес, макар Украйна да е с население колкото една трета от Русия, двете страни имат еднакъв брой православни енории (14 000).

В Съветския съюз повечето енории на Руската православна църква бяха в Западна и Централна Украйна и това продължава да е така и днес. Затова винаги е било грешно Украйна да се дели на „Католически запад“ и „Православен изток“. Много по-малко са православните църкви в Донбас [в който се води понастоящем военният конфликт с Русия].

Няма да има „гражданска война“ за религията и повечето миряни ще се присъединят към новата Украинска автокефална църква.

На второ място – национална идентичност. СССР и Руската федерация използват приемането на православието през 988 г., за да твърдят че Киевска Рус е била „първата руска държава“. Това невярно твърдение понякога се повтаря и от западни журналисти и почти винаги в западните „истории на Русия“. Руската и западната историография пренебрегват съществуването на украинци много векове по-късно и винаги ги обвързват с руснаците и беларусите.

Руснаците вярват, както Владимир Путин постоянно повтаря, че Киевска Рус е лобното място на трите славянски народа и желанието им по царско и съветско време, както и сега, да останат в съюз. Онези, които се противопоставят на идеята, били работили за какви ли не западни империи, правителства и разузнавателни служби.

През 2007 г. „Руский мир“ трябва да обедини Беларус, Русия и Украйна около Руската православна църква и да стане ядрото на Евразийския икономически съюз. Путин и руските националисти разбират под думата „руский“ трите народа (беларуси, руснаци и украинци) и се отнасят към украинците като към „малки руснаци“. Украинците и руснаците, заяви Путин през 2008 г. на съвета Русия-НАТО, са „един народ“, а Украйна била изкуствена държава.

Украйна отхвърля идеологията за „Руский мир“, а подкрепата за членство в Евразийския икономически съюз спадна. Автокефалията ще подсили ръста на украинския патриотизъм, подкрепа за националното обединение и доведе до окончателен развод с Русия.

На трето място – геополитика. Независимата Украинска православна църква означава, че Руската православна църква вече не е най-голяма в православието. Украинската и румънската ще бъдат почти еднакви по-големина. Константинопол ще има отявлен украински съюзник, когато се разправя с Руската православна църква. И докато руската църква е антизападна като режима на Путин, то автокефалната украинска православна църква ще бъде проевропейска.

Автокефалията ще задълбочи промените в украинската идентичност, която се отразява и в обществените проучвания. Настоящата идентичност на Украйна се основава на европейска интеграция и разграничение от Русия.

От 2014 г. меката сила на Русия в Украйна се срина. Само 1% от младите украинци подкрепят руския модел на развитие, докато 69-71% от украинците му се противопоставят, включително 56% от рускоговорещите. В Русия, сочат проучванията, украинците виждат „агресия“ (66%), „жестокост“ (57%) и „диктатура“ (57%).

Руската православна църква – последният източник на Путиновата мека сила – сега изчезна и излизането на Украйна от руската орбита е необратимо.

Създаването на автокефална Украинска православна църква е големият удар на Украйна по Путиновата агресия.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.