SHARE

За втори път в София се провежда Международният биомедицински конгрес (International Biomedical Congress Sofia) – мащабно събитие, на което над 500 лекари, студенти и ученици ще могат да се докоснат до най-големите научни постижения в сферата на медицината. Събитието ще се проведе от 17 до 19 ноември в „София Тех Парк“, а ние зададохме няколко въпроса на Здравка Стоянова, студент по медицина и един от организаторите на събитието. 
За втори път се организира международен биомедицински конгрес в София.  Какво е неговото значение? Защо студентите по медицина трябва да се включат?

Международният биомедицински конгрес е научно събитие, на което студенти по медицина ще открият нови знания, ще трупат опит и  ще имат възможността да приложат наученото в бъдещи ситуации, които ще бъдат част от нашата лекарска практика само след няколко години, когато напуснем университета.

Студентите имат нужда от повече практика и най-вече среда. Ние искаме да им предоставим точно това, да подобрим медицинското образование, като организираме именно такива научни събития.

Участието в конгреси носи академичност, показва желанието на един студент да се развива и да бъде по-целенасочен и мотивиран  в своето образование. Международният биомедицински конгрес е събитие, което обогатява познанията на студентите, показвайки им новостите в медицината, ще могат да наблюдават и да практикуват оперативни интервенции, ще се обсъждат интересни клинични случаи.

Какви са последните най-големи постижения в сферата на медицита?
Почти невъзможно е да се даде точен и пълен отговор относно най-големите новости в медицината – само хуманната медицина има над 30 отделни специалности, всяка от тях огромна по обем.

Основните ни, т.нар. Кeynote лекции, включват две абсолютно нови и развиващи се активно в момента теми – изкуствен интелект и регенеративна медицина.

Лекцията за изкуствен интелект ще бъде водена от Рареш Верника – старши изследовател в централта на HP  в САЩ и е насочена към приложението на изкуствения интелект в диагностиката на пациенти.

Регенеративната медицина е надеждата на много учени за “спасение на човечеството” чрез отглеждане на тъкани и органи, които могат да заменят болни и застарели органи.

Повече подробности ще може да научите, ако ни посетите.

Какво е Junior pre-course?

За пръв път в България ще осъществим присъствието на най-талантливите ученици от цялата страна в конгрес. Правим го, за да покажем на гимназистите колко вдъхновяващо и мотивиращо може да бъде едно научно събитие. Да усетят академичността, която носи участието в конгреси и начина, по който това обогатява техните познания. Защото когато си заобиколен от колеги, които са мотивирани, които са жадни да знаят повече, да могат повече, ти искаш да бъдеш като тях, взаимстваш, учиш се от тях и търсиш начини да го направиш.

На събитието ще има и изложение изкуството чрез наука. Каква е допирната точка между двете?

Човешкото тяло вдъхновява многобройни творци, науката – също. Човекът като сложна система от мисли, емоции, рискове е вдъхновил създаването на изкуствения интелект. Ние сме толкова идеални в нашето несъвършенство.
Галерията ни насочва към идеите на сравнително новото движение SciArt, което твърди, че фундаментът на науката и изкуството е един и същ – непреодолимата жажда да разберем природата на нашето съществуване.

Отвъд събитието с какво се занимавате? 

Аз съм студентка в Медицинския университет – София, и съм 3-ти курс. В малкото ми свободно време  се стремя  непрекъснато да се развивам – както като качества и познания, така и да не спирам да бъда любопитна.Точно това и ме накара да се включа активно в организацията на Международния биомедицински конгрес -София.

SHARE