SHARE

Среща на всички министри в лятната резиденция на премиера в Чекърс. Телефоните са им взети още на пристигане, за да водят откровен дебат, наместо още в самото начало да се впуснат в смели декларации в туитър.

Тереза Мей събира своя кабинет – от евроскептици и проевропейски министри, за да им сподели каква ѝ е визията за Брекзит.

Две години след референдума и само 9 месеца преди Британия да напусне Европейския съюз, премиерът Тереза Мей най-накрая излезе с някаква конкретика за това как биха изглеждали бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС (или поне на пръв прочит).

Очаквано, пролича си колко далеч е настоящото предложение от всички досегашни речи на Мей за това как Британия ще напусне всичко, но ще запази всички отношения, а и това по никакъв начин няма да сложи граница между Северна Ирландия и Ейре.

Ето какво предвижда то:

1) Двоен митнически режим. Обединетото кралство ще стане част от свободна зона за движение на блага с ЕС, но не иска да влиза в митническия съюз на ЕС, за да може да подписва търговски споразумения с други страни.

Също над тази свободна зона няма да действат едни правила, а Британия ще следва европейското законодателство на своя воля.

С други думи, докато кралството поддържа правилата на ЕС – то ще може да търгува свободно с европейските страни, в момента, в който се отклони от тях – границите автоматично ще бъдат вдигнати. 

И докато действа този временен режим, цялото Обединено кралство ще спазва правилата на ЕС, като ги преписва в собственото си законодателство. По същия начин британските съдилища ще правораздават отделно от Съда на ЕС… но трябва да взимат решенията на Съда на ЕС предвид. 

По всичко изглежда, че това е временно решение, което поне в началото ще свали и бремето за разрешаването на статуса на Северна Ирландия, за която никой не иска да се връща границата с Ейре.

2) Движението на услуги и капитали  – „ще се споразумеем“

Тук идва голямата новина. Обединеното кралство няма да иска да остава в единния пазар за услуги, от който зависи огромна част от британската икономика. Те заедно със свободното движение на капитали ще подлежат на търговско споразумение между ЕС и Британия. 

3) Свободното движение на хора отпада. Голямата мечта на евроскептиците за отхвърляне на сводното движение на граждани от ЕС е заложено да бъде прекратено.

4) Всичко това ще влезе в сила, след като бъде договорено с ЕС и изтече преходният период най-късно в края на 2020 г. 

И това в общи линии е визията за Брекзит на Тереза Мей, която може да откриете тук. 

Огромният проблем е, че това по-скоро са принципни постановки далеч по-подходящи за началото на преговори, а не за техния край. ЕС и Британия искат да постигнат споразумение на октомври 2018 г., за да може то да бъде ратифицирано от всички страни на ЕС.

Преговарящият от страна на ЕС Мишел Барние поздрави Тереза Мей за изложения план – с което намекна, че е склонен да работи в тази насока, но очаква да види подробностите, които британското правителство ще изложи в Бяла книга в идните седмици.

Предложението на Тереза Мей разгневи евроскептиците, които начело с външния министър Борис Джонсън кроят от година планове как да свалят премиера, но не е ясно дали ще съберат нужната подкрепа. Този път, съобщава Times of London, Тереза Мей е предупредила Джонсън, че всеки опит за недоволство от постигнатото ще доведе до уволнението му.

А тя изглежда се разколебава. Друг водещ евроскептик, Андреа Ледсън, обяви днес подкрепата си за плана на Мей, с което изглежда засега везните клонят на страната на Тереза Мей.

В крайна сметка тактитката на премиера с непрестанното отлагане на това какъв ще бъде Брекзит може и да бъде печеливша. Дали британският премиер може да се задържи на власт, като непрестанно протака взимането на всякакви решения, за да разгневява по малко евроскептици и проевропейци, не е ясно. 

Всички мислеха, че този път тя няма как повече да увърта и най-сетне ще представи плана си Брекзит.

Но приетите постановки отново са далеч от това. В тях липсва конкретика и изглеждат като временни решения. Бъдещото търговско споразумение за услуги и капитали също едва ли ще е в полза на Британия, при положение че тя е заитересованата страна от това режимът да е по-свободен.

Този фиктивен свободен режим на блага, в който Британия преписва правилата на ЕС и просто защото те са същите, няма нужда от реална граница, изглежда на къща от карти, която ще се разпадне при първия вятър.

В този ред на мисли планът на Мей е напредък. Но за напредък можеше да се възприеме всичко. Все пак досега единственото, което чувахме, е, че „Брекзит значи Брекзит“.

 

SHARE