SHARE

В Сирия са убити безпрецедентен брой деца. Поне 652 деца са убити през изминалата година и още толкова ранени. Това прави изминалата година най-пагубната за сирийските деца от началото на гражданската война в страната. През изминалия септември в рамките на по-малко от седмица в Алепо 223 деца са били ранени, а 96 са били убити, сочи доклад на УНИЦЕФ.

Докторите са били принудени да оставят деца с по-малки шансове за оцеляване да умрат поради липса на основни медицински консумативи, се посочва още доклада на световната организация.

Освен от бомби и куршуми също така е изключително голям броят на деца, загинали от лесно лечими болести.

Докладът разказва и конкретни лични истории – такава е тази на Маджид, на 13, и Омар, на 11 години. Възползвайки се от временното военното затишие, през една януарска сутрин двете деца излизат да играят в парка в близост до домовете им в Алепо. Любопитството им е привлечено от странен метален предмет, който прилича на кенче. Маджид стъпва на металния предмет и той експлодира. „Полетях във въздуха, но не загубих съзнание. Бях притеснен за Омар и не знаех как да помогна.” Пет минути по-късно Омар загива в такси на път за болница.

Вследствие на политическите и военните конфликти най-малко 652 деца са били убити, като над 1/3 от убийствата се случват във или в близост до училища. Болници, учебни заведения и детски площадки стават все по-опасни, тъй като са цел за атаки – всяко трето училище в Сирия е разрушено или използвано за военни цели, повече от половината здравни заведения са затворени вследствие на случилите се 338 атаки върху тях, посочва докладът.

Броят на убийствата е нараснал с поне 20% спрямо 2015. Освен това са описани 647 случая на ранени деца.

Цифрите включват само формално потвърдените случаи, което означава, че вероятно в действителност те са повече.

Близо два милиона деца са извън учебната система. Състояли са се поне 87 атаки върху училища, някои от които последователни. Над 12 500 ученици са преминали през конфликтни зони по повод учебните им задължения.

Поне 850 деца са привлечени от страните в конфликта, като част от тях, за да бъдат атентатори самоубийци. Според доклада цифрата е двойно по-голяма спрямо 2015 година.

Докладът посочва, че над 6 милиона деца зависят от хуманитарна помощ, но 2,8 милиона се намират в труднодостъпни райони, а от тях 280 000 деца са под обсада,  където нямат достъп до жизненоважни ресурси.

„Дълбочината на страданието е безпрецедентна. Милиони деца в Сирия са под атаки ежедневно, животите им се преобърнати с главата надолу”, споделя регионалният директор на УНИЦЕФ Герт Капеларе. „Всяко едно дете е белязано за цял живот с ужасяващи последици за неговото здраве, благополучие и бъдеще.”

Снимка: AMEER ALHALBIAMEER ALHALBI/AFP

* По текста работи Мария Никодимова

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.