SHARE
От изслушванията в американския сенат често разбираме изключително важна информация за нагласите и мотивацията по дадена тема.Миналата седмица комисията по въоръжени сили на сената изслуша най-високопоставения военен по европейска отбрана на НАТО ген. Скапароти, носещ титлата върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО за Европа.

От неговото изслушване разбрахме няколко ключови неща за това какво мисли НАТО за заплахата от Русия и къде тя е най-значима.

„Русия продължава да дестабилизира регионалната сигурност и подкопава международния ред, които поддържат мира от 1945 г.“, се казва в изявлението на  ген. Скапароти. 

„Руската армия подобрява и модернизира военния си капацитет и способности да бъде по-мобилна в операциите си по съвременно военно дело. Стратегическата програма на Москва доведе до разходи около 285 милиарда щ.д за модернизация в периода 2011 до 2020 г. и Русия продължава да модернизира ядрения си арсенал и разбива широкоспектърни конвенционални системи.

В Прибалтика и Черноморския регион, както и в Средиземноморието Русия разширява A2/AD възможностите си, заплашвайки възможността за предвижване на нашите сухопътни и военноморски и военновъздушни сили.“

„В допълнение Русия продължава да прихваща нашите рутинни полети над Прибалтика и Черноморския регион, като военновъждушните ѝ сили летят в опасна близост до нашите самолети и често водят до опасни ситуации за летците.“

Скапароти отделя специално внимание на Балканите.

„Русия работи над Балканите. Мисля, че ние вдигнахме поглед от региона“, казва той и подчертава, че ако съюзническите сили не предприемат действия, „ще си имаме проблеми в бъдеще.“

Проблемите се забелязват и над арктическия регион, където според генерала, „ако видите какво те разполагат, може да се очаква в следващите две до три години да имаме проблем с контрола над Северноморския път“.

„Нарастващата модернизация на руската армия действа на нива, каквито не са виждани от Студената война“, казва Скапароти. „Предвид тази тенденция, трябва да сме наясно, че ние трябва да продължаваме модернизация на по-бързи обороти, за да остане влиянието ни в тези региони, каквото е сега.“

За целта ген. Скапароти настоява американският Конгрес да задели за Европейската инициатива по отбрана допълнителни средства. За 2017 г. бюджетът на НАТО за инициативата е бил 3,4 млрд. щ.д, а за 2018 г. са предвидени 4,8 млрд. щд. Скапароти иска те да достигнат 7 млрд. щ.д.

„Ако не направим това, рускуваме при тези темпове да бъдем предизвикани на всички фронтове до, да кажем, 2025 г.“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.