SHARE

Изтече седемдневното примирие в Сирия и продължава търсенето на решение на продължаващия вече 5 години конфликт.
В същото време напрежението между Израел и международната общност се увеличава.
Бюлетинът е изготвен от Джауад Хамдани.

––––––––––––––––––––––––––––

Дали назрява скандална пропаст между държавния секретар и военния министър на САЩ заради Сирия?

Противно на приветстващите официални изявления за „мистериозното“ руско-американско споразумение за примирието в Сирия, се появиха повсеместни критики за решението между наблюдателите на сирийския въпрос сред анализаторите, коментаторите и изследователските центрове, отбелязва в анализ вестник „Ан-Нахар“. Фокусът е особено върху „големите пропуски“, разяждащи споразумението по отношение на липсата на ясни механизми за изпълнение, както и липсата на наказателни мерки, в случай че липсва ангажираност на страните. По-конкретно не е изненада, че Пентагонът е изказал дълбоки резерви по отношение на руско-американския съвместен план за борбата срещу терористичните групи. При всички случаи все още няма на разположение подробности за споразумението, дори и резюме. Но това, което се предлага, показва, че споразумението е построено на базата на плана, изтекъл преди няколко месеца във в. „Вашингтон пост“. В уводната си статия в понеделник вестникът съобщи, че това споразумение ще подсили режима на Башар Асад и ще нанесе удар на опозицията. В същото време САЩ ще отговорят на отдавнашните искания на руския президент Владимир Путин да се присъединят към Русия срещу целевите групи, които тя счита за „терористични“. Ако се започнат сериозни политически преговори за бъдещето на Сирия (въпреки че това е малко вероятно, най-малко заради оставащите месеци на администрацията на Обама), режимът на Асад и неговите главни съюзници (Русия и Иран) ще бъдат водещи в преговорите. В оценката на вестника се казва, че това са широки отстъпки, обхванати от последното споразумение, противоречащо на бившата цел на Обама да освободи Сирия от режима на Асад, тъй като това превръща САЩ във „второстепенен партньор“ на Русия в най-важния конфликт в Близкия изток. В замяна на тези отстъпки Кери обеща, че хуманитарните пътища за достъп ще бъдат отворени без прегради до град Алепо, който е под обсада, както и другите региони, подчинени на тактиката „глад и предаване“. Също така е трябвало сирийският режим да спре ударите на ВВС, които хвърлят запалителни бомби, хлор и други боеприпаси в няколко области, в които са разположени опозиционните сили. След като във в. „Вашингтон пост“ беше публикувано изтекло съдържание на споразумението преди няколко месеца, в доклади се съобщи, че министърът на отбраната Аштън Картър се е противопоставил на плана. Вестник „Ню Йорк таймс“ съобщи, че се задълбочава пропастта между държавния секретар Джон Кери и министъра на отбраната Аштън Картър по отношение на споразумението. Според американския вестник служители на Министерството на отбраната заявиха, че не биха потвърдили придържането на Пентагона към споразумението на осмия ден, ако има прекратяване на насилието в срок от седем дни. Тази част от споразумението е свързана конкретно с обмена на информация между Съединените щати и Русия относно ДАЕШ, а това е безпрецедентна координация между двете страни.

Във всеки случай разделението между Кери и Картър отразява вътрешен конфликт в рамките на администрацията на САЩ по отношение на сирийската политика на Обама. От началото на конфликта президентът се е сблъскал със значителни критики за отказа си да се намеси по-решително в Сирия, което позволи на Русия да играе по-голяма роля на територията на страната, както и в политическите преговори. В резултат на това американската армия е в странна позиция. По време на ескалиращото напрежение, което е най-голямото от края на Студената война насам, между САЩ и НАТО, от една страна, и Москва, от друга, заради няколко случая, особено Украйна, от американската армия изведнъж беше поискано да започне да предоставя на един от най-големите си съперници информация от разузнаването, за да се насочи към мишени на ДАЕШ и „Джабхат Фатх Аш-Шам“ в съвместни операции. Може би най-тревожното за Пентагона според мнението на в. „Ню Йорк таймс“ е, че обменът на информация с руснаците може да доведе до разкритието начина на употреба от Вашингтон на разузнавателната информация за извършването на нападения, които не са само в Сирия, а и на други места, от което Русия може да се възползва в нарастващата конфронтация между двете страни по море и въздух в Балтийско море и Европа.

След 9 години на бойкот „Мюсюлмански братя“ се завръщат на политическата сцена на Йордания, за да тестват своята популярност

Решението на ислямистката партия „Джабхат Ал-Амал Ал-Ислами“ (Фронт на ислямската надежда), политическото крило на групировката „Мюсюлмански братя“ в Йордания, да участва в парламентарните избори, които ще се проведат на 20 октомври, ще тества тяхната популярност, предава вестник „Аш-Шарк Ал-Аусат“. Генералният секретар на партията Мохамед Ал-Зуюд заяви в изявление до в. „Ал-Аусат“: „Решението за това идва след 9 г. отсъствие от началото на изграждането на национална стратегия, в която всеки да защитава нацията от заплахи за нейното съществуване, вътрешно и външно, тъй като страната преживява политически и икономически трудности,  заплахата от насилието и тероризма, затова решихме да поемем отговорността да участваме в изборите. Директорът на Центъра  за политически изследвания „Ал-Кудс“ Урайб Рантауи каза пред АФП, че държавата е изправена пред тест от групировката „Мюсюлмански братя“ в Йордания, избрала да участва в изборите с пълни сили, след като всички политики и процедури от държавата срещу тях бяха изчерпани. Той допълни: „Изборите са тест, пред който също и групировката е изправена, тя влиза в битката за изборите след дълга пауза, тежки репресии и вътрешни конфликти“ и посочи, че „групировката иска да участва в изборите и да получи представителство в парламента, за да възстанови своята легитимност, да си осигури връзка с държавата, след като всички пътища бяха затворени“. Напрежението между „Мюсюлмански братя“ и йорданските власти започна в началото на бунтовете в няколко арабски страни през пролетта на 2011 г. Отношенията между групировката и властите се обтегнаха, след като правителството регистрира друга организация под името „Асоциация на мюсюлманските братя“ през март 2015, включваща десетки отцепници от партията майка.

Иракските длъжностни лица и заместникът на американския държавен секретар обсъждат войната срещу тероризма

Иракският премиер Хайдар Абади и американският зам.-министър на външните работи Тони Блинкън обсъдиха темата за войната срещу тероризма и подготовката за освобождението на град Мосул, съобщи сайтът „Ар-Раи“. В правителствена декларация бе  съобщено, че двете страни са обсъдили по време на среща войната срещу терористичните групи, увеличаването на международната подкрепа за Ирак, начините за възстановяване на стабилността на освободените територии и подготовката за освобождението на град Мосул в допълнение към политическата ситуация и предизвикателствата пред иракското правителство.

Пратеникът и заместник на американския държавен секретар Джон Кери в Багдад Антъни Блинкън обсъди с президента на Кюрдистан Масуд Барзани в Ербил войната срещу тероризма и подготовката за освобождението на град Мосул и участието на иракската страна в процеса, предава още панарабският сайт „Илаф“. На срещата бяха обсъдени военните приготовления за освобождение на Мосул, плановете и координацията, и сътрудничеството между съвместните сили, като Барзани обърна внимание на значението от политически планове за следосвобожденския Мосул, за да се предотврати задълбочаването на проблемите, да се защитят гражданските структури и особено правата на християните и язидите в провинция Ниневия.

Антъни Блинкън успя да обсъди с иракския президент Фуад Масум в няколко теми относно политиката, сигурността, войната срещу тероризма и процеса на възстановяване на Мосул от хватката на организацията ДАЕШ наред със ситуацията в региона на Кюрдистан и Ирак. Президентът на Ирак също така подчерта необходимостта от мобилизиране на цялата местна и международна енергия за настаняването на вътрешните мигранти, като се очаква техният брой да нарасне, особено с приближаването на началото на военните операции за освобождаването на Мосул. От своя страна Блинкън потвърди ангажимента на страната си да подкрепи Ирак във войната срещу тероризма и да окаже хуманитарна помощ за изселените.

Международната коалиция за борба срещу ДАЕШ обяви миналия четвъртък, че Съединените щати са разположили в Ирак през последните дни извънредно повече от 460 военни. Полковник Джон Дориан, говорителят на коалицията, заяви че броят на военнослужещите на САЩ в Ирак е нараснал в рамките на една седмица от около 4000 до 4460 военни, без да обясни задачата на подкрепленията, които са били одобрени по-рано тази година. Увеличението в броя на американските войници идва, когато иракските сили се готвят да започнат военната операция, за да си възвърнат Мосул, втория по големина град в страната, завзет от терористичната организация,превърнала го в  основна крепост, където броят на бойците на ДАЕШ в Мосул в момента варира между 3 и 4 хил. души. Районите в Ирак, контролирани от ДАЕШ, са намалели от 40% през 2014 г. до 10% в момента, като под нейния контрол засега е останал само окръг Ниневия със столицата Мосул наред с някои места в окръг Ал-Анбар на запад.

Канцеларията на израелския министър на отбраната е наредила бойкот на координатора на ООН за Близкия изток Николай Младенов

Канцеларията на израелското министерство на отбраната запази тишина около информацията, че министърът е наредил бойкот на службата на специалния координатор на ООН за Близкия изток Николай Младенов заради неговата критика за израелските действия в окупираните палестински територии, отбелязва вестник „Ал-Уатан“. Канал 2 на израелската държавна телевизия съобщи, че министърът на отбраната, твърдолинейният крайнодесен Авигдор Либерман, е издал инструкции на служителите в министерството и военните командири да се въздържат от контакт с Младенов заради неговата критика за израелските окупационни селища на Западния бряг и събарянето на палестинските домове. Говорителят на министерството отказа всякакъв коментар на въпроса на АФП. Служител в канцеларията на Младенов заяви, че международният пратеник ще бъде в четвъртък в Ню Йорк, за да присъства на заседание на Съвета за сигурност на ООН, намеквайки, че въпросът може да бъде повдигнат на тази среща. Младенов заяви пред Съвета за сигурност на ООН на 29 август, че се чувства разочарован от израелското правителство. Младенов каза, че Израел е нарушил препоръките на международната общност и осъди дейностите на продължаващото окупационно заселване, вярвайки, че това е пречката по пътя към мирните преговори в един от най-старите конфликти в света.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че изявленията на израелския премиер Бенямин Нетаняху срещу противниците на израелските селища в окупираните палестински територии са „неприемливи и срамни“ и отново осъди окупационното заселване на Израел, съобщава на свой ред вестник „Ан-Нахар“. Нетаняху заяви в петък, че палестинците отхвърлят историческото присъствие на израелските евреи в своите области, което представлява форма на „етническо прочистване“. Бан Ки Мун каза на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ситуацията в Близкия изток: „Аз съм загрижен от последното изказване на израелския премиер, в което той окачестви противниците на разширяването на израелските окупационни селища като привърженици на етническото прочистване, и това е неприемливо и срамно.“

Той отбеляза, че започналото през второто тримесечие на 2016 г. изграждане на нови окупационни селища е достигнало най-високото си ниво от три години насам според официалните израелски цифри. От друга страна, Бан Ки Мун разкритикува някои палестинци, „възхваляващи актове на омраза“ като атаката над израелските спортисти в Мюнхен през 1972 г., и каза, че „възхваляването на тероризма е срамно, а палестинските длъжностни лица трябва да го спрат“. Освен това той осъди изстрелването на ракета от Газа в Израел: „Такива атаки и реакциите срещу тях не служат на каузата на мира“. Генералният секретар не спомена издаването на заповедта от израелския министър на отбраната Авигдор Либерман за бойкот на специалния пратеник на ООН за Близкия изток Николай Младенов. Новозеландският външен министър Мъри Маккъли, председателстващ заседанието на сесията на Съвета за сигурност, разкритикува решението на израелския министър. Той каза, че международното официално лице „върши работа, която всички очакват от него“.

Снимка: Тони Блинкън се среща с иракски официални лица/Туитър

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.