SHARE

Напоследък все по-често ми се налага да припомням някои политически събития, случили се пред очите на всички ни, но #КОЙ знае защо, моментално забравени от всички ни. В тази връзка си позволявам да опровергая няколко твърдения, които чета много често в тази социална мрежа, при това на информирани хора:

  1. Това правителство е алтернатива на управление на БСП и ДПС.

Не, драги мои! БСП и ДПС УЧАСТВАТ В ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО.

БСП има четирима министри и вицепремиер с най-важния ресор – икономическия. Трябва да се върнем чак до 2005 г., за да открием председател на БСП, участвал в управлението на страната. Тогава Сергей Станишев стана премиер. Сега Корнелия Нинова е вицепремиер. Дори през 2013-14 г. в т.нар. “експертно” правителство на марионетката Орешарски в правителството нямаше изявени партийни фигури от БСП.

Любопитно е, че същите, които пишат, че алтернативата на това управление е правителство на ДПС, твърдят убедено, че ИТН е всъщност ДПС под прикритие. Е тогава, не е ли ясно, че и ДПС УЧАСТВА В ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ЧРЕЗ ИТН? Препоръчвам всички те да си припомнят това, когато се кахърят, че ако падне това управление, на власт ще дойде ДПС.

  1. Ако това правителство падне, идва служебно правителство на Радев с премиер Стефан Янев, подкрепил „специалната операция“ на Путин и противник на въвеждането на еврото в БГ.

Не, драги мои! Стефан Янев беше служебен премиер в ДВЕ СЛУЖЕБНИ ПРАВИТЕЛСТВА НА РАДЕВ през миналата година в продължение на цели 7 месеца – 12 май 2021 г. – 13 декември 2021 г. В неговите правителства бяха и Кирил Петков, и Асен Василев. И всичките те бяха назначени от рожбата на проекта на Решетников – Румен Радев. А по-късно Янев беше и министър на отбраната (13 декември 2021 г. – 1 март 2022 г.) в последвалото редовно правителство на Кирил Петков. Всички тези „фалшиви герои“ взаимно си правеха предизборната кампания. Янев и Радев подкрепяха Петков и Василев в изборите за народни представители, а Петков и Василев помпаха предизборната кампания на Радев за президент и на Илияна Йотова (член на ръководството на БСП) за вицепрезидент. На Радев и Йотова помагаха и ИТН (разбирай ДПС) – открито, а и ДБ – прикрито. Всичко, което ни се случи през ноември 2021 година на изборите „две в едно“, дължим на тях. Не беше толкова отдавна, би трябвало да помним.

  1. Ееех, де да можеше това правителство да изпълнява програмата на ДБ…

Не, драги мои! ДБ са част от това управление, колкото и да не искате да си припомняте. Те са в коалиция с БСП и с ИТН (разбирай ДПС) и имат трима министри, единият от които е и вицепремиер. Като коалиционен партньор носят споделена отговорност за политиките на правителството – и за решението да НЕ се изпраща военна помощ за Украйна, и за решението да се намали бюджета по националната програма за издръжка на украински бежанци, и за решението да се поиска (и получи) дерогация за санкциите на Лукойл от ЕС, и за много, много други решения. Това, че Гешев си е все още главен прокурор, а КПКОНПИ е без председател от оставката на Цацата насам, са си все отговорност и на ДБ в това управление. В техен ресор са, все пак…

  1. Тези „млади, но неопитни хора от ПППП“ и президентът Радев свалиха Мутрата от власт.

Не, драги мои! Мутрата си довърши мандата за ПЪРВИ ПЪТ след 2 предсрочни прекратявания – през 2013 г. и през 2016 г. Първо БСП и ДПС го свалиха през 2013 г., а след това той се самосвали през 2016 г. И веднага след това съставяше нови правителства, защото беше ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА. След т.нар. „сваляне от власт“ на изборите на 4 април миналата година Мутрата пак беше първа политическа сила, а на следващите два опита – втора. А сега управлението на четворната коалиция, водено от „младите, но неопитни хора от ПППП“, уверено връща Мутрата в играта като водещата политическа сила според всички социологически проучвания. Май не само, че не са го свалили, а ни го връщат.

  1. Ама какво правителство да съставим, това беше единственото възможно.

Не, драги мои! Правителство не се съставя, след като видиш в изборната нощ, каква коалиция е възможна. За това се работи (денем и нощем) месеци и години преди това. И всеки твой избор, всяка твоя политика, всяка твоя позиция има значение. С „бягане по тъча“, „снишаване“ и заобикаляне на проблемите не става. Трябват последователни усилия и работа. А такива политици в БГ в това управление май няма.

Препубликувано от Фб профила на автора

Снимката е от Фейсбук профила на министър-председателя Кирил Петков

SHARE
Румен Петров, адвокат. Магистър по право от Университета в Кеймбридж, Великобритания. Консул на България в посолството в Лондон 2000-2003 г.