SHARE

Не искам много да ви отклонявам от темата за новата придобивка на Доган и за хаоса в НС, понеже не могат да гласуват Маринов за министър, докато президентът не подпише указ за освобождаването му, но вчера се случиха две неща, които не трябва да се пропускат.

Първото е, че ГЕРБ, ДПС, „Воля“ и ОП преодоляха ветото на президента срещу Административно- процесуалния кодекс, с който правата на гражданите да обжалват пред съда актовете на администрацията се ограничи максимално. Много дела ще се гледат само на една инстанция, голяма част от делата ще са в закрити заседания, които могат да станат публични само по искане на страните в тях, таксите за завеждане на административно дело се вдигнаха в пъти и всичко това се случи без никакво обяснение от страна на управляващите, а единствената реакция бе от другарчето на Пеевски по законотворчество – Хамид Хамид, който завидял на „зеления октопод“, че получавал много грантове и не би трябвало на зелените НПО-та да им е проблем да плащат съдебна такса, вдигната десетократно!

Данито Кирилов пък пожелал президентът лично да дойде да си чете ветото, което шокира с арогантността си, но ГЕРБ вече не се крият, че смятат себе си за пъпа на света.

Добрата новина е, че БСП ще даде на КС този закон, но пък докато го разгледат, Цецка може да е влезнала вече там, та резултатът да е същият като в пленарна зала, а и КС ни изненадва все повече с решенията си, като онова за липсата на правен интерес у гражданите да обжалват високите цени на тока.

Другата безкрайно „приятна“ новина е, че чичо и племенник – Кирил Ананиев и Владислав Горанов, ни готвят освен увеличение на осигуровките през новата 2019-а и задължителна здравна застраховка в размер на 144 лв. на година, срещу която естествено ние нищо няма да получаваме реално, но пък частни застрахователни компании ще получат тези 144 лв. от всеки от нас.

Няма яснота кой ще плати тези 144 лв. за държавните чиновници, на които не се удържат осигуровки, но се обзалагам, че няма да са те самите!

И тъй, уважаеми сънародници, нашите права намаляват, а задълженията растат, но всичко това е опаковано в стабилност и вързано с лентичка, която Борисов ви реже по телевизорите ката ден и вие му се радвате на лакардиите!

Поне футболните ни национали може да си имат стадион, ако се представят добре, но пък българският бизнес ще си има нови касови апарати, въпреки че всяка година се представя все по-добре, щом Горанов си преизпълнява бюджета към средата на годината, нищо че е само на хартия, понеже така го е заложил да излезе!

Добрата новина е, че МОН търси още 2000 учители за учебната година, която почва в понеделник, та който още не си е намерил работа, има висше образование и е над 30 години, може да се пробва. Образованието не е нужно да е педагогическо, защото на властта не й трябват експерти, а бройка, и ѝ е все едно кой, как и какво ще преподава на децата, щото на тях образовани хора не им трябват, а работници, които да не си знаят правата, доколкото са им оставили такива!

Нали и министърът на образованието прирева, че образованите хора не раждали много деца, а това не съвпада с плановете на правителството за увеличаване на раждаемостта!

Автор: Стела Николова
Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието и акцентите са на редакцията на „Терминал 3“. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.