SHARE

„Баща ми и свободата на пресата са изправени пред съд в Турция – не извръщай очи, Европа“ – така започва писмото на Мураткан Сабунджу, президент на Асоциацията за човешките права на Сорбоната, син на арестувания главен редактор на вестник „Джумхюриет“ Мурат Сабунджу. Синът изрича думите, които бащата вече не може, задържан заедно с 11 свои колеги и изправен пред обвинения за „връзки с различни терористични групировки“ в жестоката война над турската опозиция.

Само през изминалата седмица са задържани над хиляда души, сред които за постове в социалните мрежи, които „разпространяват пропаганда“, са задържани 151 души, част от от общо над 2000 разследвани. Общо над хиляда са задържаните в рамките на седмицата. Между арестуваните в последния месец е германецът Петер Щойдтнер, консултант за човешките права, пътувал с делегация на Amnesty International. Задържането на Щойдтнер вложи рязко отношенията между Германия и Турция, като междувременно държавните медии в Турция пишат за него като за „агент на чуждите сили“.

Но Щойдтнер е малка част от огромна картина – цифрите стават още по-шокиращи, когато бъдат обобщени: над 122 000 задържани, над 50 000 арестувани, повече от 2000 затворени училища и университети, над 8000 академици, загубили работата си. 149 медии са спрени, над 4000 съдии и следователи – уволнени, а близо 300 са арестуваните журналисти. Повод може да бъде всичко, а мишена – всеки, независимо дали е карикатурист, който рисува срещу властта, или обикновен човек, който носи неправилната тениска

И това са само онези, чиито имена и истории са стигнали до нас. Реалността би могла да бъде много по-ужасяваща, както реалността на Мурат Сабунджу, на когото е позволено час свиждане (включително за правна защита) на седмица и 10-минутно телефонно обаждане веднъж на две седмици. Процесът започна в понеделник, а присъдите по обвиненията варират от 7 до 43 години затвор. Отгръщайки вестника на Сабунджу, единственото, което приковава погледа, са текстовете, карикатурите и критиката на журналистите към режима.

Журналистите от „Джумхюриет“ влизат в съда в понеделник, аплодирани от присъстващите, които са дошли да ги подкрепят.

„Джумхюриет“ е застъпник за демокрация, секуларизъм и републикански ценности в Турция от основаването си през 1924. Журналистите смятат критиката си за съществена част от лоялността към страната си и защита срещу кризата и хаоса. Всички те, включително и баща ми, хвърлят светлина над това, което се случва – с честност, точност и справедливост. Те вярват в свободата на информацията като начин да се даде свободата на гражданите да правят собствени информирани и значими решения. Баща ми и неговите колеги журналисти отразяват патриотизма и любовта към страната си, която струи от перата им“, пише в писмото Сабунджу.
Говорител на ООН заяви, че задържаните в Турция са подложени на висок риск от мъчения и тормоз. Становището дойде непосредствено след задържането на десетима активисти за човешките права на Amnesty International, сред които и директорът на турския клон на организацията, германецът Щойдтнер, и един швед. Четирима от тях бяха пуснати и в момента очакват процес, а шестима все още се намират в ареста, като не е ясно в какви условия и с какви конкретни обвинения са задържани.

Германия реагира мигновено – канцлерът Ангела Меркел призова за освобождаването на  Щойдтнер, а външният министър на страната Зигмар Габриел обяви, че: „Политиката ни спрямо Турция тръгва в нова посока… не може да продължим по начина, по който вършехме нещата досега. Трябва да бъдем по-красноречиви от преди, така че отговорните за ситуацията в Анкара  да разберат, че подобни политики не остават безнаказани„. Меркел подкрепи позицията на Габриел като „нужна и неизбежна“.

Протестиращи тази сутрин в Брюксел, където на посещение е турският външен министър Мевлют Чавушоглу

„Баща ми винаги знаеше, че журналистите дисиденти рискуват безработица, затвор и смърт и цинично се шегуваше, че и гробището, и съдът се виждат от офиса на главния редактор в офиса на „Джумхюриет“, казва Сабунджу в обръщението си.

У дома Ердоган е защитник на религията и пазител на Турция от „външните сили на унищожението“. Той играе роля, стара като света – подобна „защита“ от фантастични врагове винаги идва с цената на свободното слово. Но битката е долеч от загубена – доказват го както постоянните протести, така и смущаването на серията чествания, които трябваше да отбележат година от „опита за преврат“ от милиони протестиращи опозиционери, предвождани от Кемал Калъчдароглу.

И така, битката продължава. Водачът на опозицията Калъчдароглу ще прави опити да канализира енергията на мирните протести и съпротивата, която все още живее в Турция. Дотогава процесите също ще продължават, както и протестите. Броят на задържаните расте. И циничният избор между гробището и съда за някои остава единственият възможен. И след случилото се в отношенията Турция-Германия в Европа ще резонира един друг избор – прост въпрос, зададен от един син на света: „Каква би била реакцията ви, ако това се случваше с главния редактор на Times, Telegraph или Guardian?“

 

Снимка: The Daily Beast

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )