SHARE

Днес е Цветница, а навън е красива слънчева пролет, сякаш животът навлиза в нова фаза с прилив на душевна енергия!

Но, това е в едни малко по – различни времена.

Днес става и един месец от въведеното извънредно положение по повод SARS II Covid 19, първо след Втората световна война, но за пръв път „Светът е затворен“! Затворени са още съдилищата и Народното събрание, в държавата работи една власт – изпълнителната, а един премиер каза, че носи отговорността за всички взети решения в държавата, но аз лично не съм с такова впечатление.

Примерно не видях Борисов да знаеше какво се случва с кредитите и парите, отпуснати от държавата в подопечната им ББР и още:

  • не разбрах да знае какво се случва и с доставката на бързите тестове;
  • определено не той взима решенията кои социални групи и професионални общности да бъдат компенсирани и как, но пък брои парите на адвокатите и явно ги мисли за най – богатата общност;
  • определено се разбра, че не може да наложи епидемичните мерки в цялата държава и по еднакъв начин, като боязъна му от „Началника горе“ му пречи да вземе единствено вярното решение и да нареди затварянето на всички църкви за големите празници Цветница и Великден, но за това пък си го изкара на парковете, които вчера бяха обградени отвсякъде с полиция.

На крайбрежната алея на язовир Панчарево, откъм ВЕЦ „Кокаляне“, където има по двама души през 200 метра разстояние, вчера за пръв път блокираха достъпа, но пък в църквите на по половин метър разстояние може? Може също така и в моловете, ако сме до банката, във влаковете /шест до осем души в купе/, в автобусите през 30-40 см. разстояние, в градския транспорт. Логиката аз поне не я виждам, но явно в Щаба и МС са я проумели.

Удължиха с още месец извънредното положение, което може и да е правилно, но не приеха план за поетапното и със съответните оздравителни мерки излизане от него! Това е като да затвориш път за ремонт, без да направиш обходен маршрут, познайте какво ще се случи. В цяла Европа започват да влизат в сила мерки за постепенно излизане от мерките и ограниченията и възстановяване на икономиката, тук обаче броим по всички телевизии броя на безработните, регистриращи се в бюрата по труда всеки ден. Икономиката спря, малкият и среден бизнес със сигурност вегетира, част от него вече е командно дишане, но мерките са само 60:40, във все по – неизяснена пропорция! Но пък ББР превежда десетки милиони на куха колекторска фирма с нулеви обороти, която, забележете, ще спасява ликвдиния ресурс на търговски банки, за да отпускат кредити на малкия и среден бизнес, откупувайки пакетите им слоши кредити! Това е като да пуснем таралежа да изчисти стъпалото на слона, за да вдигне той после щуреца да види планината.

С едно изречение, мислят ни верно за дебили!

Но пък Прокуратурата, която дебне за фалшиви сигнали и тревожни слухове по един архаичен текст от НК отпреди 50 години и определя парични гаранции от десетки хиляди левове на лекари и фармацевти, защото КАЗВАТ ИСТИНАТА, не се занимава с десетките милиони, които някой получава, за да се превърне от малко крокодилче в голям крокодил от НИЛ /по Тодор Колев/ – там мълчим, понеже следите водята да най- любимата на държавата и Сараите банка.

И така стигаме до онази не много приятна наша поговорка „за някои сватба, за други брадва“, която много точно илюстрира ситуацията, в която след месеци ще има бизнес и лични фалити, хора в глад и мизерия, но пък някои мултимилионери ще станат милиардери, просто бизнес!

Но, съдилищата не работят, правосъдието е „отложено за по – добри времена“, всеки ден ни налагат нови ограничения (маските за всички от днес са на сцената, нали знаете?), а един менте депутат призовава временно да се ограничи свободата на словото, защото била по -маловажна от един човешки живот.

Тоест, трябва да живеем, но без да говорим и мислим, ясно е!

То така и през 1933- 39 в Третия райх е било, а нещо подобно като мисъл е произведена за пръв път от Йозеф Гьобелс, приликите са случайни, защото и акълът е различен!

Продължават да творят закони „на коляно“ в среднощни доби и да гласуват по команда, с тази разлика, че сега го правят с викове от разстояние, заради санитарно-епидемиологичните мерки в Парламента.

Какво се получава като резултат ли?

Пълна боза, но с дългосрочни последици, доколкото промените в законите, които приемат, в повечето случаи не са ограничени със срок до края на извънредното положение. И така… стигаме до историческото начало на думата диктатура – идва от древния Рим, където диктатор е Римски магистрат, упражняващ Imperium по възлагане от Сената и двамa консули по време на…. „извънредно положение“. Та тогава диктаторът Гай Юлий Цезар казва следната мъдра мисъл: „Пренебрегването на закона в ситуация, която ни се струва, че налага това, води след себе си това, че същият закон в бъдеще ще се нарушава постоянно и повсеместно.“

Толкова!

Препубликувано от Фейсбук

SHARE
Адвокат, експерт по конституционно право, бивш депутат от 38-то Народно събрание, Председател на НГИ "Правосъдие за всеки".