SHARE

Тези дни реанимираният „баща“ на здравната реформа д-р Илко Семерджиев бе назначен за служебен здравен министър. И се зае да направи “редизайн“ (каквото и да означава това) на същата тази реформа. Част от ребрандирането на системата очевидно е амнистирането на д-р Дечо Дечев като директор на столичната болница „Св. Иван Рилски“. Шефът на популярната и добра болница, но все пак бутикова, беше уволнен от бившия министър заради несъгласие с „Московкеър“. И сега е време за разплата.  И ако темата се беше ограничила само до взаимни нападки от типа кой крив и кой прав, щеше да отшуми като лек грип.

Обаче д-р Дечев реши да реже до месо, сякаш не става дума за грип, а за тумор. И стигна до умопомрачителното и нелепо изказване по национална телевизия: „Скандалът със спрените от прокуратурата турски ваксини е чутовен. Бившите здравен министър и премиер щяха да приложат на десетки български деца ваксини, които са 2000% по-токсични от допустимото”. И не спря дотук. „Там има два вида т.нар. турски ваксини – едната, сто хиляди бройки, която е използвана изцяло от български деца на възраст от 0-1 година. Тя е използвана, вече е изконсумирана. Понякога знаете, че изваждането на истината може да доведе много повече вреди, отколкото нейното премълчаване. Затова за тази ваксина аз няма да приказвам, тъй като тя е използвана”, продължи да сипе нелепици той.

Ами спри, не приказвай! Че тези упражнения по темата „турски“ ваксини може да ни струват скъпо. Мерната единица ще е в животи. Загубени. За справка – последната епидемия от морбили у нас през 2010 г., която отне живота на 24 деца. Неваксинирани деца. Всяко непремерено изказване на здравни „експерти“ хвърля в размисъл хиляди майки и отказва немалка част от тях от задължението да имунизират децата си.

Малко пояснения. Първо, турските ваксини всъщност са френски, но внесени от Турция. Стоте хиляди дози „Пентаксим“ наистина са използвани, но в нито едно семейство няма драматични обстоятелства след поставянето на инжекцията, няма и нито едно пострадало бебе. Поради една много проста причина – ваксината срещу полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш и хемофилус инфлуенце тип Б е напълно БЕЗОПАСНА. Каквато е и другата, онази с 2000% по-токсичната от допустимото. Става дума за „Еувакс“ Б, която е срещу хепатит Б. Да, в нея има малко количество тиомерсал. Дефинирам малко – препоръчителната доза в Европейския съюз е до 2 микрограма на ампула, а според листовката, одобрена от Световната здравна организация, „Еувакс“ съдържа 1 микрограм (0,01 w/v%) тиомерсал. От СЗО уточняват също, че продуктът изпълнява всички изисквания за рекомбинантна ваксина срещу хепатит Б.

За сведение на д-р Дечев тиомерсалът е вид стерилизатор и доказано не причинява аутизъм или други неврологични проблеми. Той (тиомерсалът, не д-р Дечев) е дериват на етилживак. Присъствието на живак е онова, което тревожи родители и активисти, но повечето хора не знаят, че има два вида живак. Не съществуват никакви доказателства, че етилживакът причинява каквито и да е било щети на организма. Другият вид – метилживакът, флуидът от старите термометри, е невротоксичен във високи дози.

Когато попадне в тялото, етилживакът бързо се метаболизира и се изхвърля. Не се задържа в тялото и не създава риск от това да се превърне в невротоксин. Нещо повече – количествата етилживак във ваксините е пренебрежимо малко, дори в сравнение с количествата, които може да се погълнат от един сандвич с риба тон например. Но да се върнем на „Еувакс“-а. Със същото количество тиомерсал, каквото има в тази ваксина, са били имунизирани всички български деца, родени преди 2007 г. Включително и Дечо Дечев.

Защо Министерството на здравеопазването мълчи след скандалното интервю на амнистирания директор на „Св. Иван Рилски“ също е въпрос с повишена трудност. Или пък не? И тук изобщо не става дума дали има престъпление при вноса на тези ваксини и дали бюджетът е бил ощетен от бартера с Турция. Това ще трябва да доказва прокуратурата, чийто клиент е бившият здравен министър Петър Москов. И какъвто моментално трябва да й стане д-р Дечо Дечев заради застрашаване на националната сигурност.

Да знаете, злото е заразно. Също като детски паралич, морбили, хепатит, дифтерия и пневмококи. Затова – имунизирайте се. Гласуването на предстоящите предсрочни парламентарни избори също е вариант за самозащита, но второто все още не е емпирично (или както би казала Десислава Атанасова имперично) доказано.

Автор: Жулиета Недялкова

Текстът е препубликуван от сайта Skener News с разрешението на изданието. Заглавието е на редакцията на Терминал 3. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.