SHARE

Необолшевизмът в действие: медиите на властта в Унгария публикуват списък с „враговете“

Ан Апълбаум,
журналист на Washington Post

По модел, който мнозина смятаха е останал в тоталитарното минало, унгарско списание, близко до Виктор Орбан – „Фидельо“, публикува списък с „враговете на режима“. В списъка са над 200 имена, които са наречени „наемници“, платени от американския милиардер и филантроп от унгарски произход Джордж Сорос с цел да свалят правителството.

Сред имената, публикувани от седмичника , има членове на десни организации, защитници на бежанците, разследващи журналисти, преподаватели и служители от основания от Сорос и базиран в Будапеща Централноевропейски университет. Някои от изброените души са вече починали.

„Фидельо“ бе закупено през декември 2016 г. от съюзник на Орбан.

Унгарският премиер, който миналата неделя бе преизбран за трети пореден мандат, системно оправдава режима си, като търси чужд враг в лицето на Брюксел, „глобалисткия елит“, Джордж Сорос и др., като междувременно създава олигархична класа с пари от европейските фондове и руски проекти в страната.

Орбан заяви, че кабинетът знае имената на 2000 членове на „наемническата армия на Сорос“, на които се плаща, „за да работят за сваляне на правителството“. „Ние знаем съвсем точно кои са тези хора, знаем имена… как и защо те действат за превръщане на Унгария в страна на имигранти“, каза той на 30 март по държавното радио.

Населението на Унгария е 9,8 милиона души и единствените бежанци, които трябваше да приеме в знак на европейска солидарност, бяха 1294 души. Орбан отказа да стори това, като за целта направи референдум и кампания, която по изчисленията на Financial Times е поела над 30 милиона евро от бюджета на Унгария. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.