SHARE

Фактът, че Кьовеши е предпочитаният от съответните комисии на Европейския парламент кандидат за първи шеф на Европейската прокуратура, въпреки че всички български евродепутати си намериха повод да се скатаят или да гласуват против нея, избутва на преден план следното:

1. Механизмите за взимане на решения в европейските институции гарантират демократичния и свободен избор – изборът на националните правителства в Европейския съвет не съвпада с този на Европейския парламент. Тепърва ще видим чий избор ще надделее, но за всички и сега е ясно, че волята на директно избраните от гражданите на ЕС представители ще бъде с особена тежест.

2. Пълната неадекватност на българските евродепутати в съответните комисии – ГЕРБ, БСП и ДПС, ВМРО, правят всичко възможно да саботират бившата шефка на румънската специализирана прокуратура. Не бива да се учудваме, че в западноевропейските държави ни разглеждат като корумпиран, безкрайно лоялен на партийната линия бивш най-верен сателит на СССР. Сами създаваме тази репутация за себе си. Или по-скоро правят го за наша сметка такива като Джамбазки от ВМРО, Пирински и Станишев от БСП, Емил Радев от ГЕРБ, Филиз Хюсменова от ДПС и др.

3. Принадлежността на българския представител в Европарламента към една или друга европейска партия е тотално ирелевантна. Всички български евродепутати гласуват заедно, когато се стига до избор, угоден за статуквото в БГ.

4. Изборът, в който участва Кьовеши, е ключов за бъдещето на Евросъюза. Осъзнават го всички мислещи хора, привързани към гражданските, политическите и икономическите свободи, както и към върховенството на закона.

Oh, wait! Това изключва всички БГ евродепутати…

Коментарът е публикуван първоначално във Фейсбук

SHARE
Румен Петров, адвокат. Магистър по право от Университета в Кеймбридж, Великобритания. Консул на България в посолството в Лондон 2000-2003 г.