SHARE

От Николай Слатински

Обръщах тук внимание, че за първи път през тези 30 години ние имаме властници, които, като извършат далавера и ги спипат, не се покриват, не се скатават да мине и замине, защото разбират, че са се опозорили, ами брутално и агресивно доказват, че всичко според тях е абсолютно нормално!

Това означава, че ние сме минали в нова фаза на морална деградация – когато е изчезнало чувството за срам! Нещо повече – пълната безнаказаност заради демонстриращата безпардонен отказ от правосъдие съдебна система е заличил у тях дори чувството за страх от наказание. Ето защо има толкова много наглост и цинизъм в обясненията на спипаните в далавера!

А представяте ли си измеренията на тази морална деградация?
Животните нямат като нравствен регулатор срама. Те изобщо нямат нравствен регулатор.

В началото на излизането си от животинството единственият нравствен регулатор на човека е бил страхът. Не правя нещо, защото ме е страх, че ще бъда наказан от боговете!

След това човекът е изработил по-висш нравствен регулатор – срамът. Не правя нещо, защото ме е срам да го направя!
И на третия етап на еволюцията си човекът е изградил още един, по-висш нравствен регулатор – свянът.
Не си и помислям да правя нещо, камо ли да го направя!

Е, представете си докъде сме стигнали с доста наши властници – те са деградирали като нравствени регулатори стремително: от свяна към срама, от срама към страха, от страха, към пълната липса на каквито и да било нравствени регулатори!

Потрес, абсурд, ужас!

Такова сриване до подсоциалното равнище, такова ребиологизиране, такава загуба на елементарен човешки облик!

Оттук накъде и колко надолу можем да пропаднем – не зная!
Ето защо от няколко години пиша за острата необходимост от нравствено освестяване! Защото уродливото ерозиране на ценностите ни много трудно може да бъде излекувано, ако може да бъде излекувано въобще.

Коментарът е препубликуван от Фейсбук, заглавието е на редакцията на „Терминал 3“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.