SHARE

От Елена Енчева във Фейсбук

Новият главен прокурор ще ми е пети. Откакто съм журналист, през погледа и дописките ми преминаха мандатите на Иван Татарчев, Никола Филчев, Борис Велчев, Сотир Цацаров. Чака ни Петият – Иван Гешев?!

За мандатите в съдебната власт отдавна върви приказката максима: Винаги може да е по-лошо! И се оправдава. И все пак… а границите?!

Когато си отиваше Татарчев – от прокуратурата, съдебните репортери го изпратихме – с аплодисменти и му подарихме една икона – на св. Георги, който побеждава змея. Не беше еднозначен главен прокурор, обратното – по негово време тръгнаха мегаполитическите процеси, почти до един приключили с фиаско. Защото ако злободневието тежи на везните на Темида, няма правосъдие. В същото време Татарчев, лека му пръст, остави една прокуратура със самочувствие, по коридорите на Съдебната палата ходеха обвинители с вдигнати глави. След тежки битки с МВР за тях бе извоювано – водещ е Законът! Тези хора тогава говореха, усмихваха се и се бореха.

С Никола Филчев ситуацията се извъртя на 180 градуса. Който помни онези 7 години, няма нужда от обяснения. Който не ги помни и не ги е преживял, трудно ще разбере потреса, смайването, отчаянието, страха в прокурорските редици. Белязани с няколко мъртъвци. А ние, журналистите, които описвахме ставащото, включително получавахме призовки за явяване в разни кабинети. В интерес на истинатта – дотам, извън негласното дрънкане на оръжията на властта, други последици нямаше.

Мандатът на Борис Велчев дойде като светъл лъч, като надежда – за справедливост. След изтичането му не един и двама рекоха, че Велчев бил беззъб главен прокурор, не смел! Е, следващият мандат, който изтича сега, на Сотир Цацаров, дали оправда очакванията им за „зъбатост“ и кураж?! Стореното си личи по резултатите, а полифонията – познато – изчезна.

Днес разбрахме кой е следващият – след Комитата, Интелигента и още двама ще имаме главен прокурор прокурор Каубой? Отстрели от Дивия запад.

Ноктюрно, като за последно – жанр лиричен, прощално-тъжен. Толкоз.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.