SHARE

Първата работа на Майк Помпео, след като положи клетва като държавен секретар на САЩ, бе да замине в Брюксел, където се помещава централата на НАТО.

Целта: да успокои съюзниците по двете теми, които най-много ги притесняват в политиката на Тръмп понастоящем – Русия и Иран.

Днес – след потвърдждение на номинацията му от Сената – Майк Помпео заема един от най-важните постове в американската политика. Преди това той бе назначен от Тръмп за директор на ЦРУ, а в миналото е бил танков командир в Европа на силите, целящи да предотвратят руската агресия.

Помпео е известен със своята лоялност към Тръмп, причина той да бъде избран, след като Тръмп внезапно уволни предишния си държавен секретар Рекс Тилърсън през туитър. Но Помпео е категоричен, че напълно подкрепя усилията на НАТО да предотврати последваща руска агресия.

„Заклех се вчера следобен и скочих в самолета да дойда направо тук. Има добра причина за това“, потвърди Помпео при срещата си с генералния-секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Все още политиката на Тръмп е такава, че Русия няма да бъде призната за основна въшнополитическа заплаха, макар сред републиканци и демократи да има сериозни настоявания за това.  Въпреки това Помпео е категоричен, че що се отнася до НАТО – алиансът е приоритет за Вашингтон.

И тук идва втората важна външнополитическа позиция на САЩ – Иран.

Тръмп възнамерява да прекрати сделката за контрол над ядрения ресурс на Иран. Една от целите на посещението на Еманюел Макрон във Вашингтон бе да разубеди американския президент, но както сам Макрон заяви след края ѝ: „Тръмп навярно ще се изтегли от споразумението“. 

Действие, което може да доведе до нов военен конфликт в Близкия изток. Иран прекрати своята ядрена програма в замяна на отпадане на санкциите от страна на Запада. Тръмп обаче още в предизборната си кампания бе твърдо решен да развали постигнатата сделка от Обама – първа стъпка към това иранският режим да бъде свален, за каквото действие настоява новият съветник по национална сигурност на Тръмп – Джон Болтън, както и новият държавен секретар Майк Помпео.

Сделката с Иран трябва да бъде възобновена на 12 май – останалите страни по нея, включително Франция, са твърдо против нейното разваляне, но сред републиканците в САЩ има силно лоби за военна операция срещу Иран, каквото действие подкрепят също Израел и Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия е и следващата дестинация на Помпео – където той ще се сблъска с нескончаемите проблеми на Близкия изток – от „студената война“ между Саудитска Арабия и Иран, през конфликта между Израел и Палестина (скоро американското посолството в Израел ще се премести в Йерусалим) до Сирия, в която се преплитат интересите на Русия, Турция, Иран и Запада.

Тръмп предупреди Иран да не възобновява ядрената си програма, дори и САЩ да се оттеглят от сделката – а точно такива възгласи се чуват от държавата на персите.

Понастоящем в Белия дом няма много противници на идеята за война с Иран. Съветникът по национална сигурност е неин върл привърженик, държавният секретар подкрепя развалянето на сделката с Иран, единствено изглежда секретарят по отбрана Джеймс Матис е против.

„Никой не знае какво ще сторя на 12-и, въпреки че президентът [Макрон] има много добра представа“, каза Тръмп за крайния срок той да преподпише сделката с Иран, при което получи намигване на френския президент.

Ако идеи като търговските войни с ЕС и протекционизма не срещат никаква подкрепа сред американското статукво, то войната с Иран има такова – фактор – един бъдещ конфликт да не изглежда толкова далечен като възможност.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.