SHARE

Аржентинската книжарница El Ateneo Grand Splendid е величествена, внушителна и неповторима. И това един от редките случаи, когато тези думи не са преувеличени.

3099526384_0e5992dac7El Ateneo Grand Splendid е построен през 1919 г. като театър за танго. Десет години по-късно той започва да бъде използван за киносалон, докато през 2000 г. не е превърнат в изключителната книжарница.

Фернандо Манцоне е архитектът зад преобразяването на вековната сграда в книжарница. Той е искал да запази елементите от театъра, като им придаде ново предназначение. Сцената е превърната в пространство за четене и кафенета, докато театралните ложи се използват за стаи за четене. Италианските фрески на тавана, балконските орнаменти и червената театрална завеса са също запазени.

grand-splendid-en-argentina-2Книжарницата обхваща пространство 2000 кв.м, привлича повече от милион туристи и прави продажби от 700 000 книги на година. Дори местните жители предпочитат да посетят на място книжарницата, за да се насладят на нейното изящество, отколкото да си закупуват книгите от онлайн магазина. “Повечето хора използват сайта, за да си набележат книга, и после идват да си я купят оттук”, казва управителят на El Ateneo Антонио Далто.

e-and-a-side-by-sideС население от близо 3 милиона души за 2015 г. Буенос Айрес има 734 книжарници. Приблизително по 25 книжарници на всеки 100 хил жители. В световен мащаб единствено Хонконг се приближава до този рекорд с 22 книжарници, а след тях далеч назад са Мадрид с 16 и Лондон с 10 книжарници на 100 000 души.

И ако Буенос Айрес е столица на книгите, то El Ateneo е неговият център.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.