SHARE

Разтърсена от шпионски скандал със сръбско и руско участие, малката балканска държава Черна гора отново влезе в полезрението на световните медии. През изминалата седмици се случи и друго важно за страната събитие и това е, че досегашният премиер и лидер на управляващата Демократична партия на социалистите (ДПС) Мило Джуканович обяви, че напуска премиерския пост. Това е третото оттегляне на Джуканович от политическата сцена, като първите две бяха за периоди от около две години през 2006/08 и 2010/12, и завършиха със завръщането му на бял кон. Третото и неочаквано оттегляне на Джуканович постави доста интересни въпроси, един от които е дали той ще се кандидатира за президент на предстоящите избори през 2018 г.

Изминалата седмица в страната беше белязана от разрастващия се шпионски скандал, започнал с ареста на 20 сръбски граждани по време на парламентарните избори на 16 октомври. Тези сръбски граждани, водени от пенсионирания генерал и бивш шеф на жандармерията  Братислав Дикич, бяха обвинени, че са планирани въоръжени нападения срещу правителствените сгради и силите за сигурност в Черна гора. Сърбия доскоро нямаше официална позиция по този случай, но през изминалата седмица сръбският премиер Александар Вучич заяви, че сръбските власти са арестували няколко човека, заподоздрени в планиране на нелегални действия в Черна гора. Вучич заяви, че сръбските власти са намерили неоспорими доказателства за планирани атаки в Черна гора и че арестуваните индивиди са следели черногорски политици, като са предавали информация за тях на трета страна. Сръбският премиер също каза, че арестуваните нямат връзка с политически кръгове в Сърбия и Черна гора, но че имат връзки с трета страна, намеквайки за вероятно руско участие в скандала.

Скандалът се разрасна допълнително този уикенд, след като в близост до родния дом на Вучич бяха открити складирани оръжия, включително гранатомет, ръчни гранати и патрони за автомат. Оръжията бяха открити в храсти близо до кръстовище, където автоколоната на Вучич намалява скоростта на път към родния дом на премиера. Все още няма арести, свързани с инцидента, като не се изключва връзка с арестуваните за планиране на атаки в Черна гора. Местните вестници „Данас“ и „Комерсант“ съобщиха наскоро, че правителството на Вучич е депортирало няколко руски граждани, обвинени за подготвяне на размирици в Черна гора. От друга страна пък, Вучич се срещна миналия четвъртък с председателя на руския съвет за сигурност Николай Патрушев, като целта според местни медии е била да се избегне криза в сръбско-руските отношения. За разлика от Черна гора Сърбия има по-близки отношения с Русия и правителството на Вучич не е наложило санкции на Русия заради анексирането на Крим. От друга страна пък, Сърбия също се стреми да стане член на ЕС и е отворила четири от 35-те глави за преговори за еврочленоство, но пък засега няма амбиции да членува в НАТО.

Часове след изказването на Вучич Джуканович обяви, че ще разследва вероятната руска следа в скандала и че няма да се кандидатира за нов премиерски мандат. Джуканович не обяви дали има връзка между двете събития, но мнозина местни анализатори смятат, че той просто се готви да поеме президентството след две години. Джуканович обяви заместник-председателя на ДПС Душко Маркович за свой наследник и по този начин разсея съмненията за промени в политиката на управляващата партия. Маркович е един от най-близките хора на Джуканович, което означава, че е много вероятно той да следва политическия план на ДПС, начертан именно от сегашния премиер. Спекулациите за президентските амбиции на Джуканович произлизат от това, че вторият мандат на сегашния президент Филип Вуянович изтича през 2018 г. и след това той няма право да се кандидатира. Също така до изтичането на мандата на Вуянович остават около две години – точно толкова, колкото траеха предишните две оттегляния от политиката на Джуканович.

Оттеглянето на Джуканович може да се разглежда и от друга перспектива – някои от съюзниците на ДПС сигурно виждат Маркович като по-приемлива фигура, отколкото Джуканович, чието име е забъркано в множество скандали, включително и във връзки с организираната престъпност в страната. В момента ДПС се опитва да състави правителство със своите традиционни съюзници от партиите на етническите малцинства (бошняци, албанци и хървати) и Социалдемократите* на действащия министър на транспорта Иван Брайович. Опозицията също беше предложила на партиите на етническите малцинства да ги включи в правителство, което изключва ДПС и проруския Демократичен фронт (ДФ). Тя дори предложи лидера на партията на бошняците Рафет Хусович за премиер, но засега малцинствените партии са по-склонни на коалиция с ДПС заради твърдата евроатлантическа политика на партията на Джуканович. В тази ситуация оттеглянето на компрометирания Джуканович изглежда като напълно логично решение, за да се гарантира съставяне на правителство, водено от ДПС.

* „Социалдемократи“ на Иван Брайович е потенциален коалиционен партньор на ДПС в Черна гора. Партията е различна от СДП (Социалдемократическата партия), която е била съюзник на Джуканович, но сега е твърдо решена да остане в опозиция.

SHARE
Макроикономически и политически анализатор за Западните Балкани и за Леванта